Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Uutiset 2014 / (14.10.2014) Ajankohtaisen kakkosen haaste Suomen kouluille: järjestäkää oma koulukiusaamisilta!

(14.10.2014) Ajankohtaisen kakkosen haaste Suomen kouluille: järjestäkää oma koulukiusaamisilta!

keskustelua-studiossa

Koulukiusaaminen ei ole asia, jonka ratkaisevat joko opettajat, vanhemmat tai oppilaat. Se on meidän kaikkien asia, sanoo koulukiusattu Kristoffer Ignatius.

Ajankohtaisen kakkosen tiistainen Koulukiusaamis-ilta saa jatkoa. Keskustelu ei kuitenkaan jatku enää tv-studion tiloissa, vaan toivottavasti jokaisessa Suomen koulussa.

– Me toivomme, että koulut ottavat A2-illasta kopin ja järjestävät oman Koulukiusaamis-illan, sanoo ohjelman toimitussihteeri Pasi Toivonen.

Ajankohtainen kakkonen tarjoaa kouluille keskustelun avuksi tiivistetyn koosteen suorasta lähetyksestä. Lisäksi ohjelman sivuilta yle.fi/a2ilta löytyy runsaasti taustamateriaalia, jota on tuotettu lähetyksen valmistelun aikana.

– Haluamme, että jokainen koulu käyttäisi ainakin yhden oppitunnin koulukiusaamisen käsittelyyn. Siksi kooste on kestoltaan 26 minuuttia, sen jälkeen jää yhdestäkin oppitunnista vielä vähän aikaa keskustelulle. Parasta olisi, jos kouluissa järjestettäisiin myös isompi Koulukiusaamis-ilta, johon saataisiin vanhemmatkin mukaan.

Kristoffer Ignatius: ”Myös vanhemmat mukaan koulukiusaamisiltoihin!”

A2-illassa omasta pitkäaikaisesta kiusaamisestaan puhunut Kristoffer Ignatius sanoo, että lähetys sai kiusaamisen vastaisia voimia liikkeelle. Hän on saanut tiistain jälkeen lukemattomia viestejä aiheesta.

– Monet koulukiusatut ovat kertoneet minulle aivan hirvittäviä tarinoitaan. Lisäksi useat pienten lasten vanhemmat ovat ottaneet huolestuneina yhteyttä: he miettivät keinoja, miten omasta lapsesta ei tulisi kiusaajaa. Myös vanhemmilla on hätä, sanoo Ignatius.

Moni Kristofferiin yhteyttä ottanut vanhempi on sanonut, että lupaa kasvattaa lapsensa niin, ettei hän kiusaa. Kiusaamisen lopettamiseen tarvitaan kuitenkin kaikkia – vanhempia, oppilaita ja opettajia – toimimaan yhdessä.

Kristoffer sanoo, että jokaisella koululla on velvollisuus järjestää oma koulukiusaamisilta, koska kaikissa kouluissa kiusataan. Tärkeää on, että kiusaamisesta puhutaan avoimesti ja esille nostetaan oikeita tarinoita.

– Olin juuri yhdessä koulussa kertomassa tarinani. Tuntui, että se upposi jengiin, koska kerroin omista kokemuksistani. Samassa tilaisuudessa oli myös sosiologi kertomassa kiusaamisesta. Tilaisuuden jälkeen lapset sanoivat, että asiantuntijan kalvosulkeiset tuntuivat puuduttavilta ja liian asiapitoisilta. Kun koulut järjestävät omia kiusaamisiltojaan, tämä pointti kannattaa ottaa huomioon.

Ylen aluetoimitukset mukana talkoissa

Koulukiusaamis-iltoja järjestävät koulut voivat olla yhteydessä lähimpään Yleisradion aluetoimitukseen. Ylen Aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahkon mukaan aluetoimituksen pyrkivät tekemään juttuja mahdollisimman monesta tapahtumasta.

– Olen Pohjanmaalta kotoisin, ja siellähän periaate on, että periksi ei anneta! Koulukiusaaminen on ikiaikainen ilmiö, eikä sitä saada koskaan kokonaan kitkettyä pois. Mutta jos pystymme auttamaan yhtäkin koulukiusattua, Ylen aluetoiminta on täydellä sydämellä mukana talkoissa.

Kati Leskinen / Ajankohtainen Kakkonen

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi