Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (24.3.2015) Ei maistu! Nämä ovat koululaisten uudet inhokkiruoat

(24.3.2015) Ei maistu! Nämä ovat koululaisten uudet inhokkiruoat

kouluruoka

Lihapyörykät, uunimakkara ja puurot maistuvat. Mutta kaikki kouluruuat eivät maistu. Tässä ovat inhokit.

Koululaisten suosikki- ja inhokkiruoat noudattavat melko lailla samaa linjaa eri puolilla Suomea.

Pidetyimpien joukossa on muun muassa jauheliha- ja makkararuokia sekä puuroja. Vähiten pidettyjen listalta löytyy kiusauksia sekä kokoliha- ja maksaruokia. Mukana on sekä ”inhokkiklassikoita” kuten myös ”inhokkiuutuuksia”. Esimerkiksi mango-porsaskastiketta ei taatusti voinut inhota vielä kansakoulussa, kun mangoistakin luettiin vain maantiedon kirjasta – jos siis oli edes maantiedon kirjoja.

Nykyään mango kuuluu koululaisten maailmaan.

Tässä ovat koululaisten inhokit

  • Kinkkukiusaus
  • Kalakiusaus
  • Maksalaatikko
  • Mango-porsaskastike
  • Jauhemaksapihvit
  • Kaalilaatikko
  • Kalapata
  • Kasvispastavuoka
  • Hernekeitto
  • Juusto-kinkkukastike

Jyväskylän kouluruokailusta vastaavan Kylän Kattauksen palvelupäällikkö Leena Rinneaho-Junika mukaan ainakin Jyväskylässä on pyritty karsimaan listalta niitä ruokia, jotka eivät maistu koululaisille niin hyvin.

– Sitäkin on pohdittu, että maanantain ruoka voisi olla niitä mieleisiä, niin kuin meillä usein onkin, Rinneaho-Junikka sanoo.

Vaasan kaupungin palvelupäällikkö Katja Imppola tuntee oman kaupunkinsa kouluruokailun.

– Olen kuullut ruokalan emäntien kertovan siitä, että maanantaisin ruokaa syödään innokkaasti eli menekki on hyvä. Tarkempaa selvitystä aiheesta ei ole tosin tehty, hän sanoo.

Imppolan mukaan emännät ovat oman alansa asiantuntijoita.

– Kouluruoka on tärkeä asia koululaisten päivässä ja ylipäätään maksuton kouluruokailu on hyvä ja oppimista tukeva asia, hän kertoo.

Imppolan mukaan suosikkiruoat ja inhokkiruoat vaihtelevat.

– Hernekeitto on yhä monien suosikki, hän sanoo.

Kouluruoka maistuu maanantaisin

Viikonlopun jälkeen lautaset tyhjenevät kouluruokaloissa tavallista reippaammin, tietävät alan ammattilaiset.

Kouluissa on jo vuosien ajan kiinnitetty huomiota siihen, kuinka kouluruoan menekki on maanantaisin muita päiviä suurempi. Helsingin kouluruoat valmistavan Palmian Töölön alue-esimies Nina Sinkkonen arveli ilmiön syyksi maanantain Helsingin Sanomissa sitä, etteivät kaikki koululaiset saisi viikonloppuisin kotona lämmintä ruokaa.

 

– Kyllä maanantai näkyy menekissä, toteaa myös Leena Rinneaho-Junikka.

– Mutta ei kyse ole varmaan pelkästään siitä, etteivätkö lapset saisi kotona ruokaa. Voi olla, että viikonloppuna elämisen rytmi on erilainen, hän jatkaa.

Myös Tampereella ruoka maistuu koululaisille maanantaina tavallista paremmin.

– Ehkä viikonloppuna on kiireistä ja sen vuoksi syödään eri tavalla. Silloin ei ehkä syödä välttämättä niin paljon perinteistä kotiruokaa, miettii Tampereen Aterian asiakkuuspäällikkö Susanna Järvinen.

Espoo Cateringin tuotantopäällikkö Hellen Junnisen mukaan koululaisten nälkä voi kasvaa maanantain ruokailuun mennessä suureksi, kun viikonlopun jälkeen joudutaan heräämään jälleen aiemmin.

Tämä korostuu varsinkin silloin, jos lukujärjestyksessä on maanantaina aamupäivällä liikuntaa tai jotakin muuta aktiivisuutta vaativaa ainetta.

-Iltasanomat 24.3.2015

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi