Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Lapsen ja nuoren masennus / TV Ohjelmia / (16.4.2013) MOT: Lastenkotisäätiössä 25 miljoonan euron puhallus

(16.4.2013) MOT: Lastenkotisäätiössä 25 miljoonan euron puhallus

mot Bensow

mot_Bensow

Säätiön sisäpiiri onnistui varjelemaan salaisuuttaan vuosikausia.

Kaksi kuukautta sitten tutkivan journalismin lippulaiva käsitteli Bensowin lastenkotisäätiön ihmeellistä tilannetta. Kauniaisissa sijaitseva Villa Bensow pani lapun luukulle viime vuoden lokakuussa. Upporikas lastenkodin säätiö väitti tuolloin, ettei sille yksinkertaisesti ollut tarvetta, sillä lapsia ei enää ollut.

Tarkemmin sanottuna suomenruotsalaisia lapsia ei enää ollut, sillä lastenkotisäätiön puheenjohtaja Valter Gadolin ei halunnut Bensowiin suomenkielisiä lapsia. MOT osoitti jo tosin viime syksynä, että toiveelle ei ollut mitään perusteita, sillä säännöissä ei otettu kantaa kielikysymykseen. Sitä paitsi Kauniaisissa on ollut aiemmin hoidossa myös suomenkielisiä lapsia.

Tänään jatketaan Bensowin tapauksen tutkimista. Bensowin säätiön salaisuudessa paljastetaan 25 miljoonan euron puhallus. Kyse on säätiön sisäpiirin vuosikausia varjelemasta salaisuudesta, joka tuskin olisi paljastunut, jos lastenkotia ei olisi suljettu. Nyt valtakunnan syyttäjä on pyytänyt Länsi-Uudenmaan poliisia selvittämään Bensowin säätiön hallituksen ja tilintarkastajien toimintaa – kiireesti.

– Jos nämä viranomaiset toteavat, että lakia ei ole noudatettu, mekin reagoimme nopeammin niin, että nykyisen säätiön hallituksen ei välttämättä tulisi jatkaa omassa roolissaan, patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteripäällikkö Juha Viertola sanoo ohjelmassa.

Toimittaja Magnus Berglund nostaa esille laajamittaisemmankin ongelman. Suljettujen säätiöiden hallitukset nimittävät itse uudet jäsenensä ja tilintarkastajat. Heitä ei valvo käytännössä kukaan ulkopuolinen, ei Bensowin tapauksessakaan.

– Tämä toiminta on irvikuva siihen nähden, mitä säätiön toiminnassa pitäisi olla, tilintarkastaja, kanslianeuvos Yrjö Tuokko kommentoi.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi