Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Koulukiusaaminen / Lapsen ja nuoren masennus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (23.11.2016) Näin opettajia kiusataan – osa vaihtaa kiusaamisen vuoksi ammattia

(23.11.2016) Näin opettajia kiusataan – osa vaihtaa kiusaamisen vuoksi ammattia

ope_kiusataan

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kyselyn mukaan joka toinen peruskoulun opettajista on tullut kiusatuksi. Jotkut opettajista ovat päättäneet kiusaamisen vuoksi vaihtaa ammattia.

Helsingin Töölön ala-asteen koulu joutui tiedottamaan perjantaina koululaisten vanhempia ilmiöstä, jossa koulun viides- ja kuudesluokkalaiset olivat kannustaneet toisiaan ärsyttämään opettajia. Oppilaiden tarkoitus oli saada opettaja menettämään malttinsa, kuvata tilanne videolle ja jakaa video sosiaalisessa mediassa.

Töölön ala-asteen koulun rehtorin Jutta Olsonin mukaan opettajat huomasivat tilanteen itse.

– Oli yritetty ärsyttää opettajia, eikä suostuttu lopettamaan. Esimerkiksi oppilaat olivat leikkineet tappelevansa, mikä on kielletty. Lisäksi oli käyttäydytty uhmakkaasti ja nimitelty opettajia, Olsoni kertoo Iltalehdelle.

Koulu päätti puuttua tilanteeseen, kun se oli alkutekijöissään. Asiasta kysyttiin neuvoa myös Helsingin poliisilta. Tiistaina asiasta on keskusteltu koululuokissa.

– Sovimme opettajien kanssa, että jokaisessa luokassa nelosesta kutoseen keskustellaan asiasta, Olsoni sanoo.

Viime kuussa sosiaalisessa mediassa levisi video lahtelaiskoulussa raivoavasta opettajasta. Koulu irtisanoi opettajan.

Eniten peruskoulussa

OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio kertoo, että oppilaat voivat kiusata opettajia monilla eri tavoilla.

– Kiusaaminen lähtee siitä, ettei suostuta tekemään, mitä opettaja pyytää. Mustamaalataan, arvostellaan opettajan persoonan piirteitä ja arvioidaan vaatteita. Haistattelua, väkivallalla uhkailua, Länsikallio kuvailee.

Noin joka kymmenes OAJ:n kyselyyn vastanneista opettajista kertoo kokeneensa työssään jopa väkivaltaa. Opettajan kiusaamiseen voivat syyllistyä myös oppilaiden vanhemmat.

– Vanhemmilla voi olla ylimitoitetut vaatimukset opettajaa kohtaan. On myös joitakin tapauksia, joissa vanhemmat uhkailevat, että jos tämä asia lapseni osalta ei hoidu, niin jotain tapahtuu.

Kiusaamista tapahtuu kaikilla kouluasteilla. Jo varhaiskasvatuksessa olevat lapset saattavat kiusata opettajiaan.

Uupumista

Kiusaaminen voi johtaa opettajan uupumiseen ja pitkiin sairauspoissaoloihin.

– Käsittääkseni jotkut ovat luopuneetkin opettajan ammatista ja siirtyneet muihin tehtävin. Osa on lähtenyt opiskelemaan jotain muuta, Länsikallio kertoo.

Länsikallion mukaan yksi syy opettajien kokemaan kiusaamiseen on se, että kouluilla ei ole tarpeeksi resursseja erityisoppilaiden huomioon ottamiseen.

– Opettajan aika ei yksinkertaisesti riitä. Ei ole aikaa selvitellä kiusaamista, ei ole aikaa käydä läpi vuorovaikutustilanteita lasten ja nuorten kanssa. Yli puolet opettajista kokee työajan vakavaa riittämättömyyttä.

Länsikalliosta mielestä erityislapset olisi syytä saada heti peruskoulun alusta asti pienryhmiin eli kahdeksan hengen ryhmiin. Lapsi voidaan myöhemmin siirtää isompaan ryhmään, jos se on lapsen kannalta parempi ratkaisu. Lisäksi liitto toivoo rehtoreille enemmän valtaa kiusaamiseen puuttumiseen. Kiusaajat voisivat tulla esimerkiksi erotetuksi koulusta väliaikaisesti.

Eivät pahoja

Töölön ala-asteen rehtori Jutta Olsoni ei usko, että lapset ymmärtävät opettajan kiusaamisen seurauksia. Opettajan ärsyyntymisen kuvaaminen ja videon julkaiseminen netissä eivät välttämättä vaikuta lapsesta isolta asialta.

– Lapset eivät tajua, millaisia seurauksia tällaisilla asioilla on. Eivät lapset ole pahoja. Tämä on jekku, josta ei tajuta, kuinka iso asia se loppujen lopuksi on.

Olsonin mielestä kouluissa pitäisi käydä yhdessä läpi pelisäännöt kännykällä kuvaamisesta.

– Luokkien tasolla pitää pohtia yhdessä, mikä on fiksua käytöstä netissä. Tämä pitää miettiä yhdessä lasten kanssa, etteivät vain aikuiset sanele sääntöjä, Olsoni sanoo.

– Kati Pehkonen / Iltalehti

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi