Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Uutiset 2016 / (11.2.2016) Ongelma nimeltä kännykkä

(11.2.2016) Ongelma nimeltä kännykkä

tytot_kanny

Kännykän käyttö kouluissa on räjähtänyt käsiin. Ei ole koulua eikä oppituntia, jossa opettaja ei tuskailisi kännykkäänsä näpräilevien oppilaiden kanssa.

Tuntuu, että kännykät ovat kasvaneet kiinni nuorten käteen. Kolmen vartin oppitunnin ajaksi ei laitetta malteta jättää hypistelemättä.

Voi joku tärkeä viesti jäädä juuri nyt havaitsematta.

Jo alkuvuodesta asiaan kiinnitti huomiota myös opetushallitus, joka ilmoitti valmistelevansa maan peruskouluille, ammattikouluille ja lukioille järjestyssääntöjen laatimista koskevia ohjeita.

Ohjeissa tullaan kertomaan, että koulut voivat kieltää kännyköiden käytön oppituntien aikana.

Kouluissa tieto otettiin tyytyväisenä vastaan. Vihdoinkin on luvassa yhteiset pelisäännöt, joihin voidaan kautta maan tukeutua. Ongelma on pitkälti yhteinen.

Älypuhelimen käyttö opetuksen tukena on hyvä juttu, mutta oppimista häiritsevän käytön hillitsemiseksi koulut tarvitsevat tukea.

Koulu ei jatkossakaan voi kieltää matkapuhelinten tuomista oppilaitokseen, mutta järjestyssäännöillä on voidaan niiden käyttöä rajata opetuksen aikana.

 

Kummastusta on aiheuttanut tieto, ettei kieltoa voi ulottaa välitunneille.

Niin yksittäiset opettajat kuin Opetusalan ammattijärjestö OAJ:kin on tätä ihmetellyt. Välitunti on yhtä lailla opetuksellista aikaa, vaikka ei luokkatilassa istuttaisikaan.

Samaan aikaan kun Suomen hallitus on lisäämässä kouluihin liikuntavelvoitteita, sahaa opetushallitus samaa oksaa. Tavallisimmillaan välituntiliikunta liikuttaa ainoastaan kännykkää näpytteleviä sormia.

Opettajien kokemuksen mukaan kännykällä pääasiassa pelataan, pikaviestitellään, otetaan ja jaetaan kuvia, myös hupaisasti muokattuina, striimataan suoraa lähetystä tai selaillaan nettiä.

Median kuvaaminen koulussa vaatii oppilaiden vanhemmilta ja heiltä itseltään luvan. Kuitenkin tiedetään, että välituntien aikana nuoret itse ovat kuvanneet toisia koululaisia heidän tietämättään ja kuvia on laitettu kommentteineen sosiaaliseen mediaan. Eivätkä suoratkaan verkkolähetykset ole vallan harvinaisia.

Opettajilla on vastuu lapsista ja nuorista myös koulujen välituntien aikana.

He ovat kuitenkin mahdottoman tehtävän edessä. Valvonta on mahdotonta.

Kännykkä ja sosiaalinen media väärin käytettyinä ovat esimerkiksi koulukiusaajalle tuskallisen helppoja välineitä. Ei opettaja voi seisoa kaikkien somettajien takana valvomassa, sehän olisi jo nuorten yksityisyydenkin loukkaamista.

– Länsi-Suomi / Pääkirjoitus

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi