Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Uutiset 2015 / (25.8.2015) Äiti ja isä… ei näitä kuvia nettiin!

(25.8.2015) Äiti ja isä… ei näitä kuvia nettiin!

ei_ei

Elämme maailmassa, jossa asioita ei ole tapahtunut, ellei niistä ole valokuvaa. Älä silti julkaise kaikkea.

Lapsesi ensimmäinen koulupäivä, synttärit, kesäpäivä puistossa tai rannalla, uudet kengät… Vanhemmat jakavat myös lastensa elämää Facebookissa varsin auliisti. On kuitenkin hetkiä, joita ei kannata jakaa.

1. Kylpyhetki

Valokuva, jossa lapsesi on kokonaan tai osittain alasti ei kuulu Facebookiin. Vaikka jälkikasvu olisi kuinka söpönä uimassa tai kylvyssä, kuva saattaa päätyä sosiaalisesta mediasta täysin vääriin käsiin, esimerkiksi lapsipornosivustoille.

2. Kun lapsi on sairas

Sairaan lapsen valokuvat on syytä jättää julkaisematta. Vaikka vesirokkonäppylöitä on joka paikassa tai kuumeinen pienokainen näyttää suloisesti reppanalta, tehtäväsi on helliä häntä kotona, ei julkaista hänen kuviaan somessa. Tuskinpa haluat omiakaan kuviasi leviteltävän pitkin nettiä, jos olo ei ole mitä parhain.

3. Häpeää aiheuttavat kuvat

Joillekin vanhemmille näyttää tulleen tavaksi julkaista hassuina valokuvia, joissa lapsi mokaa tai on tehnyt jotain ei-toivottua. Nämä saattavat huvittaa vanhempia, mutta voivat aiheuttaa lapselle häpeää ja arvaamattomia jälkiseurauksia. Lasten täytyy voida aina luottaa vanhempiinsa ja siihen, että nämä eivät aiheuta lapsille ongelmia eivätkä hankaluuksia.

4. Pottakuvat

Julkaisetko useinkin kuvia itsestäsi pöntöllä? Älä lapsestasikaan.

5. Yksityiset tiedot

Suojele lapsesi yksityisyyttä vielä paremmin kuin omaasi. Kuvat, joista voi selvitä lapsen osoitetietoja tai yksityiskohtia siitä, missä lapsi on päiväkodissa, käy koulua tai viettää aikaa, eivät missään tapauksessa kuulu verkkoon.

6. Ryhmäkuvat

Jos lapsesi esiintyy kuvissa, joissa on myös muita lapsia, sinulla on oltava lupa kaikkien muidenkin lasten vanhemmilta kuvan julkaisuun.

7. Kiusaamisen mahdollistavat kuvat

Älä käytä lapsestasi perheen sisäisiä hellittelynimiä somessa äläkä julkaise kuvia tai tietoja, jotka paljastavat lapsesi pelkoja tai heikkouksia. Vääriin käsiin joutuessaan tiedot nöyryyttävät lasta ja saattavat aiheuttaa kiusaamista.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi