Olet tässä:  / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (29.2.2016) Valkeakoskella kouluun ehkä kahdessa vuorossa

(29.2.2016) Valkeakoskella kouluun ehkä kahdessa vuorossa

roukon_koulu

Noin 850 lasta ja nuorta Valkeakoskella saatetaan laittaa käymään kouluaan vuoroissa. Valkeakosken kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Roukon koulun väistötiloja ja esitys on, että käyttöön otetaan vuoro-opetus.

Siinä Roukon alakoululaiset käyvät koulua Tyryn yläkoulussa, ja koulupäivä jaetaan kolmeen osaan. Alakoululaiset opiskelevat kello 8–13 ja yläkoululaiset kello 13–17. Näiden väliin jää yhteinen vaihtoaika.

Vuoro-opetuksessa alakoulun jakotunneista luovutaan ja ne korvataan samanaikaisopetuksella. Sekä ylä- että alakoulun ryhmäkoot kasvavat.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n pääluottamusmies Jouni Jokilaakso vastustaa vuoro-opetusta. Hän työskentelee Roukon koulussa viidennen luokan opettajana.

– Iso ongelma on se, että vuoro-opetuksessa oppilaat opiskelevat jatkuvasti perusluokan ryhmässä. Esimerkiksi omalla luokallani on 32 oppilasta. Miten esimerkiksi kieliä, käsitöitä, taito- ja taideaineita voidaan opettaa 32 oppilaan ryhmässä, Jokilaakso kysyy.

Hänen mukaansa on selvää, että jakotunneista luopuminen tulee näkymään lasten tiedoissa ja taidoissa, ja se asettaa oppilaat epätasa-arvoiseen asemaan. Tyryn luokkatilatkin ovat Jokilaakson mukaan liian pieniä Roukon suurille ryhmille.

Yksi huoli on se, että kello 17:ään jatkuva vuoro-opetus hankaloittaa perheiden arkea ja oppilaiden harrastuksia.

Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen (sd) sanoo, että vuoro-opetus ei lisää kaupungin menoja, mutta parakkien vuokraaminen Roukon 1.–4.-luokkalaisille maksaisi noin miljoona euroa.

– Tilanne on ikävä, mutta päättäjien on harkittava, mikä painaa ratkaisussa eniten. Veikkaan, että maanantaina asiasta äänestetään.

Omaa kantaansa Järvinen ei vielä paljasta.

Vuoro-opetuksen ja parakkien lisäksi yhtenä vaihtoehtona on jatkaa nykyisissä väistötiloissa, joissa Roukon oppilaat on jaettu viiteen eri paikkaan.

Asia on kaupunginhallituksessa kakkoslistalla, joka ei näy kaupungin verkkosivuilla. Jokilaaksoa se ihmetyttää, sillä kyseessä on suurta kuntalaisten joukkoa koskeva asia.

Roukon koululle tarvitaan väistötilat pahojen sisäilmaongelmien takia.

– Aamulehti / Heidi Paasonen

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi