Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Köyhyys / Peruskoulu / Uutiset 2017 / (7.8.2017) Koulujen alku tuo paineita vähävaraisiin perheisiin

(7.8.2017) Koulujen alku tuo paineita vähävaraisiin perheisiin

Sanni Salmi iloitsee uudesta repusta.Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Talous joutuu tiukille varsinkin usean lapsen perheissä, kun samanaikaisesti tulee paljon ylimääräisiä menoja. Vapaaehtoisjärjestö Hopen koulureppukampanja tuotti satoja reppuja jaettavaksi vähävaraisille perheille.

Seitsemänvuotias Sanni Salmi on onnellinen. Salmi aloittaa koulun ensi viikolla ja nyt hänellä on uusi reppu koulua varten.

– Tämä on tosi hieno ja mä tykkään tästä kovasti. Tämä on sopivan kokoinen, Salmi kuvailee.

Salmi tuli hakemaan koulureppua yhdessä äitinsä Satu Suhosen kanssa vapaaehtoisjärjestö Hopen tiloista Hämeenlinnan Kaurialasta. Samalla tulevalle ekaluokkalaiselle löytyi sopivia vaatteita koulutietä varten.

– Todella tarpeeseen tulee, koska olen itse vanhempainvapaalla ja mies on työttömänä. Haluan, että Sannilla on siistit vaatteet ja uusi reppu, kun hän aloittaa ensimmäisen kouluvuotensa, Suhonen kertoo.

Parillakymmenellä paikkakunnalla toimivan vapaaehtoisjärjestön Hopen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo, että koulureppukampanja yllätti heidät positiivisesti. Kampanja tuotti satoja reppuja jaettavaksi vähävaraisille perheille.

 

Tässä keräyksessä kerättiin nimenomaan uusia reppuja, koska vähävaraisten perheiden lapset haluttiin samalle viivalle muiden kanssa. Hope keräsi heinäkuun ajan koulureppuja ympäri Suomen yhteistyössä paikallisten osuuspankkien ja OP-ryhmän vapaaehtoistoiminnan verkkosivuston kanssa.

Kesä vetää talouden tiukalle

Perheiden talous on usein jo valmiiksi tiukoilla ennen koulujen alkua. Riihimäen seurakunnan diakoni Tiina Heiskanen kertoo, että joillekin perheille koulun alku voi olla jopa helpotus, koska lapset saavat koulussa yhden lämpimän aterian eikä lapsille tarvitse olla järjestämässä tekemistä koko aikaa.

Eveliina Hostila kertoo, että lapsiperheille kertyy ylimääräisiä kuluja aina, kun vaatekausi vaihtuu. Esimerkiksi koulujen alkuun ja syksyksi lapsille täytyy ostaa uusia vaatteita ja kenkiä, koska edellisenä syksynä käytetyistä on kasvettu ulos.

Hostila kertoo, että myös lomat, juhlapyhät ja -päivät tuovat perheille ylimääräisiä kuluja. Saattaa olla, että lapsi ei voi mennä kaverinsa syntymäpäiväjuhliin, koska perheellä ei ole varaa ostaa lahjaa syntymäpäiväsankarille.

Satu Suhosen mielestä perheet voivat myös itse vaikuttaa taloustilanteeseensa. Hankintoja täytyy asettaa tärkeysjärjestykseen niin, että kaikkein tärkeimpiin perustarpeisiin varmasti riittää rahaa.

– Aika paljon pystyy vaikuttamaan sillä, että miettii, mitä ostaa ja koska ostaa, Suhonen kertoo.

Harrastuksiin toivotaan tukea

Satu Suhonen toivoo yhteiskunnan tukevan enemmän lasten harrastuksia, koska niihin kuluu perheissä paljon rahaa. Suhosen mielestä jonkinlainen harrasteseteli voisi olla hyvä tukimuoto perheille.

Avustusjärjestöissä on vastattu perheiden toiveisiin. Hope auttaa perheitä vaate- ja tavaralahjoitusten lisäksi muun muassa tukemalla lasten harrastuksia. Usein tätä tehdään yhteistyössä esimerkiksi urheiluseurojen kanssa.

Hostila painottaa, että myös muita kuin urheiluharrastuksia tuetaan. Lapselle voidaan esimerkiksi hankkia piirustusvälineitä kotiin.

Riihimäen seurakunnan vaatekierrätys on toiminut jo yli kaksikymmentä vuotta. Pieni kierrätystila sijaitsee kaupungin keskustassa. Sieltä voi kuka tahansa hakea vaatteita, astioita tai tekstiilejä.

Myös seurakunnasta halutaan auttaa perheitä muillakin tavoin kuin vaate- ja tavaralahjoituksilla. Tiina Heiskanen kertoo, että seurakunta esimerkiksi järjesti kesällä keräyksen, jolla haluttiin helpottaa köyhien perheiden lomanviettoa. Keräykseen lahjoitettiin muun muassa lahjakortteja huvipuistoihin, jäätelökioskeihin ja keilahalleihin.

Avun pyytämistä kainostellaan yhä

Moni perhe kainostelee vielä avun hakemista. Hopen Hämeenlinnan toimipisteellä vapaaehtoisena työskentelevä Kati Sipilä kertoo, että heillä tavoitteena on nimenomaan laskea kynnystä hakea apua.

– Meillä ei tarvitse täyttää pinoa lomakkeita päästäkseen asiakkaaksi. Apua voi pyytää silloin, kun sitä tarvitsee.

Eveliina Hostila kertoo, että viime vuonna Hope auttoi noin 5 500:aa perhettä. Tänä vuonna avun tarpeen uskotaan kasvavan entisestään.

– Petri Lassheikki / Yle

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi