Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Koulukiusaaminen / (8.4.2013) Opettaja Antti Korhosen potkukohussa puhutaan täysin ristiin!

(8.4.2013) Opettaja Antti Korhosen potkukohussa puhutaan täysin ristiin!

lakikirja

Opettajien ammattijärjestön (OAJ) puheenjohtaja Olli Luukkainen ja opetusviraston perusopetuksen linjanjohtaja Outi Salo ovat täysin eri mieltä Alppilan opettajan potkukohusta.

Luukkaisen mielestä kyseessä on työnantajan ylireagointi. Salon mielestä tilanteessa on edetty sääntöjen mukaisesti.

Helsingin Uutiset pyysi nähtäväkseen opettaja Antti Korhosen irtisanomiseen liittyvät julkiset asiakirjat.

Niissä Alppilan yläasteen tapahtumien aikainen rehtori Sari Aarniokoski kertoo, että tilannetta edelsi Korhosen sanaharkka koulun oppilaan kanssa, kun tämä ei ollut suostunut poistamaan huppua päästään ruokalassa.

Toinen oppilas tuli vaatimaan Korhoselta anteeksipyyntöä. Syntyneessä riidassa Korhonen tarttui oppilasta rinnuksista ja kaulaliinasta, jonka jälkeen tilanne jatkui kiivaalla molemminpuolisella sanailulla. Korhonen yritti saada oppilaan poistumaan ruokalasta repimällä häntä vaatteista ja työntämällä häntä seinää ja edelleen ovea kohti.

Ruokalan ovien edessä oppilas huusi opettajalle, eikä suostunut lähtemään, jolloin Korhonen työnsi oppilaan voimalla ulos ruokalasta ja lopuksi tuuppasi nuoren portaikkoon, niin että oppilas kaatui portaisiin.

Korhonen ei antanut rehtorin selostukseen kirjallista vastinetta. Suullisessa kuulemisessa hän kertoi, että koki tilanteen ruokalassa uhkaavaksi.

Korhosen mukaan hän työnsi oppilaan ulos, koska tämä vastusti ruokalasta poistamista voimalla eikä suostunut irrottamaan otettaan karmeista. Tätä ennen oppilas oli provosoinut, huutanut ja haukkunut opettajaa. Korhosen mukaan hän ei käyttänyt tarpeetonta voimaa vaan toimi perusopetuslain mukaan.

Opettajan kuulemistilaisuudessa pääluottamusmies toi esiin myös kysymyksen, onko työnantajan menettelyyn voinut vaikuttaa se, että Korhonen on aiemmin arvostellut Aarniokosken tekemiä sijaisjärjestelyitä.

Myös tilanteesta kuvattu video aiheuttaa mielipide-eroja. Luukkaisen mukaan videossa keskustelee kaksi opettajaa ja yksi oppilas eikä videolla näy kohuttua tilannetta.

Outi Salon mukaan videossa kuvataan ruokalaa sekä tapahtunut tilanne. Toista opettajaa ei kuvassa näy.

Luukkainen kertoo, että mahdollisesti myös toinen opettaja olisi saamassa varoituksen. Salo kieltää huhun.

– Ei tietojeni mukaan pidä paikkansa, sanoo Salo.

Irtisanomispäätöksen mukaan opettaja syyllistyi virkavelvoitteen vakavaan rikkomiseen ja oppilaan oikeuksien vaarantamiseen. Opetusviraston mukaan opettajan toiminta ei ollut asianmukaista eikä hän voi puolustella käytöstään.

Salon mukaan tilanne ei ollut uhkaava, joten syytä oppilaan poistamiseen käytetyillä keinoin ei ollut.

OAJ:n Luukkainen kommentoi, että tapausta tullaan selvittämään lakimiesten kanssa.

Helsingin opettajien ammattiyhdistyksen työsuojeluvaltuutettu Kaarlo Kontro kertoo, että Helsingissä opettajien vallan väärinkäytöstä tehdään hyvin vähän ilmoituksia. Sen sijaan opetushenkilökunta tekee uhkaavista tilanteista yli 400 ilmoitusta vuodessa.

Asiasta kertoi Helsingin Uutiset

1 kommentti

  • Peace

    / Vastaa

    Kyllä opettajilla pitäisi olla oikeus opiskelurauhan säilyttämisen turvaamiseen, vaikka oppilaan poistamisella tilasta. Väkivalta ei tietenkään ole suotavaa eikä sallittua. Oppilaiden velvollisuus taas on noudattaa hyviä käytöstapoja ja antaa oppirauha koulukavereilleen. Tässä tulee mieleen, että koulu pelkää vanhempia….

    Pitäisikö säätää jnkl laki koulurauhan turvaamiseksi ja mahdollisuus kirjoittaa häirikkölasten vanhemmille esim. jonkinlainen rikesakko tai vastaava?

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi