Olet tässä:  / Peruskoulu / Uutiset 2017 / Uutiset 2018 / (2.5.2018) Rehtorin pahoinpitely espoolaisessa koulussa herätti huolen – virkamiesten vastaus ei tyydytä ex-rehtoria

(2.5.2018) Rehtorin pahoinpitely espoolaisessa koulussa herätti huolen – virkamiesten vastaus ei tyydytä ex-rehtoria

Espoon kaupunginvaltuutetut nostivat kissan pöydälle koulujen väkivaltatapauksista.

Oppilaiden välinen väkivalta on puhuttanut kouluissa, mutta fyysisten hyökkäysten kohteeksi joutuu säännöllisesti myös koulun henkilökuntaa.

Espoolaisessa koululla viime tammikuussa tapahtunut rehtorin pahoinpitely aiheutti turvattomuuden tunnetta espoolaisissa kouluissa. Pahoinpitelijänä oli 15-vuotias koulun entinen oppilas.

Eläkkeellä oleva rehtori Martti Hellström ja 22 muuta valtuutettua jättivät tapauksesta tammikuun kokouksessa valtuustonkysymyksen koulujen henkilökunnan suojaamisesta.

– Tällaiset tapaukset aiheuttavat turvattomuutta kaikissa rehtoreissa sekä muussa henkilökunnassa. Mielestäni asialle on tehtävä jotain konkreettista. Kenenkään ei tarvitse kestää väkivaltaa, Hellström toteaa.

Kaupunginhallitukselta kysyttiin, että mihin toimiin Espoon kaupunki on työnantaja ryhtynyt, jotta jokaisella koulun työntekijällä on lain takaama oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan työympäristöön. Ovatko nykyiset toimet riittäviä? Mihin uusiin toimiin kaupunki aikoo ryhtyä, jotta henkilöstöön kohdistuva väkivalta kouluissa loppuisi?

Kaupungin mukaan nykyinen ohjeistus ja toimintaohjeet voidaan katsoa riittäviksi, vaikka niillä ei pystytä kaikkia yksittäisiä tapauksia estämään.

– Eihän ole muita kuin yksittäistapauksia. Mielestäni vastaus ei ollut tarpeeksi kunnianhimoinen, Hellström sanoo.

– Jokaisella täytyy olla oikeus työpaikallaan väkivallattomuuteen, eikä nämä toteudu vain lomakkeita täyttämällä. Henkilökuntaa pitäisi olla tarpeeksi, ja heidän pitäisi tietää mitä tehdä uhkatilanteissa. Ulkoista apua pitää olla myös saatavilla.

Tammikuisessa tapauksessa koulu oli pyytänyt apua jo ennen tapahtunutta, mutta siihen ei reagoitu.

– Väkivaltatilanne on mielestäni kurjistunut kouluissa. Nyt eletään vähän sellaisessa turvallisuuden kuplassa, Hellström sanoo.

Lue koko artikkeli Länsiväylän sivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi