Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Peruskoulu / Uutiset 2017 / (20.1.2017) Kuusi koulupoikaa epäiltynä 15-vuotiaan raa’asta pahoinpitelystä – poliisi oikoo huhuja

(20.1.2017) Kuusi koulupoikaa epäiltynä 15-vuotiaan raa’asta pahoinpitelystä – poliisi oikoo huhuja

Leppätien koulu on sipoolaisille 1.–6.-luokkien oppilaille tarkoitettu kielikylpykoulu.

Uhrin vanhempien mukaan poikaa potkittiin ja ammuttiin ilma-aseella kasvoihin. Tekoa saattoi edeltää some-kirjoittelu. On myös mahdollista, että muiluttajat valitsivat väärän uhrin.

– On luonnollisesti myös tärkeää, että tilanne saadaan rikostutkinnalla rauhoittamaan, toteaa rikoskomisario Leif Malmberg.

Malmbergin mukaan poliisi on toistaiseksi uhrin omaisten antaman tiedon varassa. Perheen 15-vuotias poika joutui viime sunnuntaina Leppätien koulun pihassa kuuden muun koululaisen hyökkäyksen kohteeksi.

Ilmoituksen mukaan poikaa olisi ainakin potkittu ja ammuttu kasvoihin airsoft-tyyppisellä ilma-aseella.

Teko olisi kuvattu videolle.

Perhe osasi nimetä tekijät. Pahoinpitelijöitä olisi ollut kuusi. Nuorin heistä on 12-vuotias ja muut 13-14-vuotiaita.

Epäillyt ovat poikia.

– Kaikkien heidän henkilöllisyytensä on tiedossa, toteaa Malmberg ja kumoaa samalla nettiväitteet, että epäillyt olisivat ulkomaalaisia.

Suomenkielisiä

Sipoo on kaksikielinen kunta. Some-keskustelussa on esitetty väite, että uhri olisi ruotsinkielinen ja epäillyt suomenkielisiä. Rikoskomisario Malmberg ei väitettä allekirjoita.

– Ainakin nimistä päätellen kaikki pojat ovat suomenkielisiä, myös asianomistaja. Tosin nimestä ei voi viime kädessä mitään päätellä, toteaa täydellistä suomea puhuva ruotsinkielinen komisario.

Malmbergin mukaan toistaiseksi poliisilla ei ole selkeää käsitystä teon vaikuttimista.

– Joku motiivihan tällaisella teolla tietysti on, mikäli näin on tosiaan tapahtunut.

– Poliisin lähtökohta toki on, että asianomistajan ilmoittamat tiedot ovat oikeita.

”Tietoa kyllä saadaan”

Poikien kuulustelut, tai alle 15-vuotiaiden kyseessä ollen pikemminkin kuulemiset, alkavat ensi viikolla. Tilaisuuksissa ovat läsnä poikien vanhemmat sekä poliisiaseman sosiaalivirkailija.

Malmberg suhtautuu optimistisesti poliisitutkinnan mahdollisuuksiin selvittää tapahtunut ja sen taustat.

– Kyllä minä uskon, että tietoa pojilta saadaan.

Ruotsinkielinen Ylen kertoi torstaina, että tapahtunutta edelsi ehkä some-keskustelu. Toinen Ylen tieto on, että uhriksi saattoi valikoitua väärä henkilö.

– Olemme ottaneet vastaan tällaiset tiedot. Niiden todenperäisyyttä tutkitaan.

Malmberg vahvistaa lehtitiedot, joiden mukaan sama nykyään 15-vuotias poika olisi kaksi vuotta sitten joutunut toisen väkivallanteon kohteeksi.

– Se asia on meillä tutkittu. Ainakaan toistaiseksi näillä tapauksilla ei näyttäisi olevan varsinaista yhteyttä.

Netti ruokkii

Malmbergin mukaan poliisi pyrkii tutkimaan tapauksen perin pohjin. Syytä onkin, sillä poliisi on ainoa viranomainen joka asian tutkii.

Jos poliisi päätyy lopputuloksenaan, että alle 15-vuotias on syyllistynyt rikokseen, luovuttaa poliisi tutkinnan tuloksen sosiaaliviranomaisille, joiden asia on järjestää tarvittavat jatkotoimet.

Syyttäjälle ja sitä kautta tuomioistuimen tutkittavaksi juttu ei tällaisessa tapauksessa koskaan päädy.

– Luonnollisesti haluamme tutkinnalla myös varmistaa, että tilanne nuorten keskuudessa oikeasti rauhoittuu.

Malmbergin mukaan nuorison keskuudessa on Nikkilässä levottomuutta, joskaan tilastollisesti Sipoon keskus ei ole mikään erityisen vaarallinen paikka.

Levottomuutta ruokkivat myös nettikeskustelut, joissa sekä faktat että väärä tietoa leviää nopeasti.

Malmberg kehottaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa. Lapsilla on usein vanhempiaan parempi valmius tekniikan käyttöön, mutta heiltä puuttuu aikuisten ymmärrystä.

Merkintä jää

Rikoksella on aina seurauksena myös silloin kun sen tekijä on lapsi. Vaikka alle 15-vuotias on rikoslain tarkoittamalla tavalla syyntakeeton, voi lainvastaisesta teosta seurata korvausvastuu.

– Uhri voi hakea vammoistaan tai kärsimyksistään korvausta oikeudessa siviiliprosessissa.

Malmberg muistuttaa myös, että tapauksissa jossa alle 15-vuotias syyllistyy poliisitutkinnan perusteella rikokseen, jää asiasta merkintä poliisirekisteriin.

Yksi lapsuudessa tehty rötös ei elämisenehtoja muuta, mutta mikäli tällaisia merkintöjä kertyy nuorelle useita, saattavat ne tulla vastaa nuorena aikuisena työnhaussa tai pojilla asevelvollisuuden ollessa edessä.

– Iltalehti / Petri Eloheimo

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi