Olet tässä:  / Arkisto 2009 / Köyhyys / Lapsen ja nuoren masennus / (20.7.2009) Joka kymmenes sijaisperheeseen sijoitus katkeaa etuajassa

(20.7.2009) Joka kymmenes sijaisperheeseen sijoitus katkeaa etuajassa

huostaanotto2013

Valtakunnallinen

Noin joka kymmenes lapsen sijoitus sijaisperheeseen katkeaa aiemmin kuin on tarkoitettu, arvioi Perhehoitoliitto.

Asiasta ei ole tehty valtakunnallista tutkimusta, mutta tiedot perustuvat eri alueilla tehtyihin selvityksiin. Esimerkiksi Helsingissä tehdyn selvityksen perusteella 10 prosenttia perhesijoituksista purkautui ennenaikaisesti.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan useimmiten sijoitus purkaantuu sijaisvanhemman aloitteesta. Syyt vaihtelevat väsymyksestä muuttuneeseen elämäntilanteeseen.

Usein eteen tulevat ongelmat johtuvat perheiden ennakkovalmennuksen puutteesta. Tällä hetkellä vain noin puolet sijaisperheistä on saanut valmennusta. Joissakin kunnissa valmennusta ei anneta ollenkaan.

Perhehoitoliiton toiminnanjohtaja Pirjo Hakkaraisen mielestä valmennuksen pitäisi olla pakollista.

-STT

Kommentti

Noin joka kymmenes lapsen sijoitus sijaisperheeseen katkeaa aiemmin kuin on tarkoitettu, arvioi Perhehoitoliitto

Vai ei ole tehty valtakunnallista tutkimusta asiasta ja miksi ei ole? Väitän, että aivan sen takia, että tulisi esille avain liian paljon ”turhia sijoitustapauksia”  esille. Minun on helppo tuoda kantani esille, kun olen vain lukennut niitä monia sähköposteja joita oli minulle lähetetty sen jälkeen, kun toin esille perheiden kiinnostuksen tähän uuteen ”bisnekseen”.

On todella pöyristyttävää lukea, että ”useimmiten sijoitus purkaantuu sijaisvanhemman aloitteesta. Syyt vaihtelevat väsymyksestä muuttuneeseen elämäntilanteeseen”. Eihän se voi noin olla, ei nämä sijoituslapset ole mitään ”kokeile ja palauta” tavaroita.

Ehdottomasti sijaisperheeksi alkavien vanhempien taustat pitäisi tutkia paljon paremmin. Mutta, kun kunnat ottavat noita lapsia välillä aika villisti perheiltä. Niin niille tulee paineita etsiä sitten noita sijoitusperheitä.

Sain muutama kuukausi sitten postia yhdeltä äidiltä joka toimii sijaisvanhempana. Hän oli pahoittanut mielensä, kun olin kirjoittanut, että nämä sijoitukset ovat nykyään uusi bisnesalue. Hän väitti kiven kovaa, että jokainen perhe koulutetaan tähän työhön. Nyt sitten saa lukea, että ”Usein eteen tulevat ongelmat johtuvat perheiden ennakkovalmennuksen puutteesta. Tällä hetkellä vain noin puolet sijaisperheistä on saanut valmennusta. Joissakin kunnissa valmennusta ei anneta ollenkaan”

Mitä tuohon voi enää lisätä kuin, että kunnilla ei ole rahaa, halua, ammattitaitoa, osaamista ja auttamishalua. Kunnilla on kylläkin nykyään taito ”hajoittaa” perheet pitäen yllä omia intressejä ja mieliahaluja.

-AaaPee

Aiheesta lisää

  • (1.10.2008) Suomen uusi bisnes? – lastenkodit

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi