Olet tässä:  / Arkisto 2013 / (7.5.2013) Alppilan erityisopettajan potkut muutettiin kirjalliseksi varoitukseksi

(7.5.2013) Alppilan erityisopettajan potkut muutettiin kirjalliseksi varoitukseksi

korhonen opetusvirasto

Helsingin opetuslautakunta hyväksyi kokouksessaan opettaja Antti Korhosen oikaisuvaatimuksen.

Helsingin opetuslautakunta on perunut Alppilan koulun erityisopettajan potkut. Opetuslautakunta muutti tiistaina Antti Korhosen virkasuhteen purun kirjalliseksi varoitukseksi.

Korhonen oli vaatinut oikaisua Alppilan yläasteen rehtorin päätökseen purkaa virkasuhde.

Lautakunta kuitenkin katsoi, että opettajan voimankäyttö oli tilanteeseen nähden ylimitoitettua ja opettajan tulee saada toiminnastaan varoitus. Lautakunnan näkemyksen mukaan opettajan voimankäyttö oli tilanteessa myös kohtuutonta ja ei välttämätöntä.

Lautakunnan päätöksen mukaan perusteet opettajan virkasuhteen purkamiselle eivät kuitenkaan täyttyneet, vaikka rehtori menetti luottamuksensa opettajan toimintaan.

Opetuslautakunta perustelee potkujen muuttamista varoitukseksi muun muassa opettajan aiemmalla nuhteettomalla työuralla. Antti Korhonen ei ollut saanut työstään aikaisempia suullisia tai kirjallisia varoituksia eikä työnantaja ollut aikaisemmin huomannut opettajan työssä moitittavaa. Tästä syystä opetuslautakunta katsoo, että oikea toimenpide työnantajan puolelta olisi ollut varoituksen antaminen opettajalle.

Korhosen määräaikainen virkasuhde Alppilan yläasteen koulussa purettiin huhtikuun alussa ilman irtisanomisaikaa. Korhonen poisti maaliskuussa kiivaan sanaharkan päätteeksi oppilaan koulun ruokalasta. Tapauksesta nousi kohu oppilaiden videoitua tapauksen.

Opetuslautakunta päätti muuttaa Korhosen potkut varoitukseksi äänin 10-0. Yksi lautakunnan jäsenistä äänesti tyhjää.

Päätös ei merkitse pikapaluuta opettajaksi

Opetuslautakunnan päätös ei merkitse Korhosen pikaista paluuta erityisopettajan virkaan. Esittelijänä toiminut Helsingin opetustoimen johtaja Rauno Jarnila jätti päätökseen eriävän mielipiteen. Hänestä työnantajan on voitava luottaa, että alaikäisten parissa työskentelevän opettajan toiminta täyttää lain vaatimukset.

– Opetusvirasto miettii nyt lautakunnan päätöksen jälkeen asiaa kokonaisuutena, kun kyseessä on kuitenkin ala-ikäiset lapset. Asianosainen eli Korhonen tai kuka tahansa helsinkiläinen voi tehdä lautakunnan päätöksestä valituksen hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ja tapauksen rikostutkinta kulkee koko ajan rinnalla, sanoo Jarnila.

Jarnila katsoo edelleen, että kun opettaja ei tapauksen jälkeenkään ymmärtänyt tekonsa moitittavuutta, niin virkasuhteen purku jäi ainoaksi vaihtoehdoksi. Antti Korhosen erityisopettajan määräaikainen virkasuhde päättyy heinäkuun puolessa välissä.

– Lukukausihan on nyt lopuillaan. Virasta järjestetään ajallaan uusi julkinen haku. Eihän hän uuteen määräaikaisuuteen ole vahvoilla. Hänellä ei myöskään ole muodollista erityisopettajan pätevyyttä, mikä vaikuttaa varmasti valintaan, toteaa Jarnila.

OAJ: Opetuslautakunnalla ei toimivaltaa antaa varoitusta

Opetusalan ammattijärjestö ilmoittaa olevansa tyytyväinen opetuslautakunnan päätökseen palauttaa Antti Korhosen virkasuhde. OAJ:n johtava lakimiehen Erkki Mustosen mukaan opettajalle tulee maksaa palkat takautuvasti. Mustonen myös toivoo, että Helsingin kaupunki palkkaisi opettajan myös tulevaisuudessa.

OAJ:n käsityksen mukaan opetuslautakunnalla ei kuitenkaan ole kuntalain mukaan toimivaltaa antaa kirjallista varoitusta, vaan ensisijainen varoituksenanto-oikeus kuuluu lähiesimiehelle. Asia olisi pitänyt tästä syystä palauttaa takaisin työpaikalle.

Opettajien ammattijärjestö toivoo tapauksesta käydyn keskustelun selventämän koulun työrauhaa koskevia säädöksiä ja menettelytapoja, jotta vastaavalta vältyttäisiin tulevaisuudessa. OAJ pitää kuitenkin koko prosessia yksittäisen opettajan kannalta kohtuuttomana ja vaatii, että opetusviraston toimet selvitetään tarkoin.

-YLE Uutiset

1 kommentti

  • AaaPee

    / Vastaa

    Hyytyikö hymy Jarnila?
    “Opetuslautakunnan päätös ei merkitse Korhosen pikaista paluuta erityisopettajan virkaan. Esittelijänä toiminut Helsingin opetustoimen johtaja Rauno Jarnila jätti päätökseen eriävän mielipiteen”

    No… yleinen mielipide ei ole teidän puolella ja sillä on todella iso vaikutus tulevaisuudessa..

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi