
(14.4.2013) Opettajan kohtalo kuohuttaa: Katso miten oppilasta saa rangaista ja miten ei
Alppilan opettajan voimakeinojen käyttämisen takia saamat potkut ovat herättäneet kysymyksen: mitä opettaja saa tehdä ja mitä ei.
IS kokosi esimerkkitapauksia Nina Lahtisen Oppilaan oikeudet ja vanhempien vastuu –teoksesta.
Opettajat joutuvat jatkuvasti miettimään, minkälaisia kurinpitokeinoja he voivat käyttää häiriköivien oppilaiden ojentamisessa. Opettaja voi ajautua vaikeuksiin helposti silloin, jos hän alkaa ongelmatilanteissa soveltaa säännöksiä tapauskohtaisesti.
Keskustelu on nyt kuumennut Alppilan yläasteella sattuneen välikohtauksen takia potkut saaneen opettajan Antti Korhosen tilanteen takia. Korhosen erottamista vastustava adressi on saanut jo yli 180 000 allekirjoitusta.
OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen kertoo kirjassaan Oppilaan oikeudet ja vanhempien vastuu tapauksista, joissa opettajien käyttämät keinot ovat johtaneet kanteluun tai poliisitutkintaan asti. Kuten esimerkeistä käy ilmi, opettajien on vaikea tietää, miten he voivat pitää yllä kuria ja mikä taas on kiellettyä.
EI SAA TEHDÄ
Istuttaminen välitunneiksi – Oppilas myöhästeli toistuvasti, ei pitänyt kirjoja mukanaan eikä tehnyt tehtäviä. Hänet myös poistettiin luokasta häiriköinnin vuoksi. Oppilaalle määrättiin rangaistus, jonka mukaan hänen tuli neljän viikon ajan viettää ruokavälitunnit istumalla rehtorin huoneen oven edessä. Rangaistuksesta tehtiin kantelu, ja sen seurauksen menetelmä todettiin lainvastaiseksi.
Koulukiellon määrääminen – Opettaja oli useissa tapauksissa kieltänyt oppilasta tulemaan kouluun seuraavana päivänä. Tämä on perusopetuslain vastaista, sillä muotovaatimusten vuoksi oppilasta ei voi erottaa määräaikaisesti jo seuraavaksi päiväksi.
Todistuksen panttaaminen – Oppilaalle sanottiin, että hän saa todistuksen vasta suoritettuaan hänelle määrätyt jälki-istunnot. Oppilas saikin todistuksensa vasta muiden jälkeen. Menettely todettiin perusopetuslain vastaiseksi.
Jättäminen ulos joukkueesta – Oppilas tönäisi välituntipelissä toisen oppilaan olkapäistä seinään. Hän sai teosta jälki-istuntoa. Seuraavan päivän salibandypelissä oppilas ei päässyt lainkaan kentälle. Joukkueesta pois jättäminen katsottiin virheelliseksi tavaksi rangaista.
SAA TEHDÄ
Pääsykielto retkelle – Oppilas kieltäytyi ennalta noudattamassa kouluretken järjestyssääntöjä. Tämän vuoksi hänet jätettiin retkeltä pois. Oppilasta ei saa rangaista jättämällä hänet pois yhteiseltä retkeltä tai urheilutapahtumasta, mutta yksittäistapauksissa on mahdollista jättää oppilas pois turvallisuussyistä. Tällöin koulun pitää järjestää oppilaalle opetussuunnitelman mukaista opetusta.
Takinkaulukseen tarttuminen – Oppilas riehui ja yritti sen jälkeen paeta rehtorin puhuttelusta. Rehtori tarrasi takinkaulukseen estääkseen oppilaan poistumisen, ja oppilas sai tilanteessa nirhauman kaulaansa. Poliisille tehtiin tutkintapyyntö pahoinpitelystä, mutta syytettä ei nostettu.
Tappelijat eroon voimakeinoin – Opettaja meni erottamaan kahta oppilasta, jotka tappelivat nyrkkejä käyttäen. Opettajan väliintulon seurauksena toinen oppilas kaatui ja löi jalkansa portaaseen. Käräjäoikeus tuomitsi opettajan lievästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden laiminlyönnistä, mutta hovioikeus hylkäsi syytteet.
Riita lippalakista – Oppilas ei suostunut ottamaan sisällä lippalakkia päästään eikä poistumaan välitunnin ajaksi ulos. Tämän seurauksena opettaja talutti oppilaan käsivarresta rehtorin kansliaan. Oppilaan huoltaja syytti opettajaa pahoinpitelystä, mutta oikeudessa opettajan menettely todettiin lailliseksi.
Lähde: Nina Lahtinen – ”Oppilaan oikeudet ja vanhempien vastuu”
-Iltasanomat / Pauliina Jokinen
-
Tilaa tästä kirja
”Oppilaan oikeudet ja vanhempien vastuu” (Hinta: 44,95 €)
KIRJOITA KOMMENTTI: