
(4.12.2014) Lastenpsykiatri vastaa: Miksi on oikein valehdella lapselle joulupukista?
Valehdella ei saa. Sitähän kaikki toitottavat, niin vanhemmat lapsilleen kuin aikuiset toisilleenkin. Silti yksi jos toinenkin astuu valheen polulle joulun lähestyessä.
Lapsille uskotellaan silmät kirkkaina, että joulupukki tonttuineen todella valmistaa lahjat ja kärrää ne sitten aattoiltana Korvatunturilta kotiin.
Melko katalaa huijausta. Vai onko? Kysytään lastenpsykiatrilta.
Onko oikein valehdella lapselle joulupukin olemassaolosta, lastenpsykiatri Janna Rantala?
”Oikein ja väärin –kysymykset ovat aina hankalia, mutta ajattelen, että kyseessä on hyväntahtoinen vale. Siinä uskotaan yhteiseen satuun”, Rantala sanoo.
”Riippuu myös sävystä, jolla joulupukista puhutaan. On eri asia kertoa, että joulupukki tuo lahjoja kaikille lapsille kuin uhkailla, että joulupukki ei tuo yhtään lahjaa, jos lapsi ei ole kiltisti.”
Mutta eikö joulupukkitarinan koko idea ole se, että sen avulla saa lapset käyttäytymään kunnolla edes kuukauden ajan vuodesta?
”Niin no, itse en käytä joulupukkia siihen. Haluan, että joulupukki on hauska hahmo kuten vaikkapa pääsiäispupu.”
Miten joulupukista valehtelu sitten eroaa muusta valehtelusta, joka yleisesti tuomitaan?
”Tarkoitus on hyvä, enkä kutsuisi joulupukista puhumista valehteluksi. Se on perinteinen tarina, jota kerrotaan. Mutta en myöskään pidä sitä välttämättömänä. Jos se tuntuu vanhemmasta valheelta, voi sanoa suoraan, että joulupukki on vain tapa ja joulupukiksi pukeudutaan.”
Rantalan mukaan ei ole yhtä oikeaa tapaa ja ikää kertoa lapselle, että joulupukkia ei ole olemassa. Hyvä vaihe voi olla silloin, kun lapsi itse ottaa asian puheeksi.
”Kun lapsi rupeaa itse kyselemään, onko joulupukki totta, sanoisin siinä vaiheessa, että ei se ihan totta ole. Että joulupukki on yhteinen satu ja kiva juttu.”
Monet kertovat lapsille viimeistään koulun alkaessa, että joulupukkia ei ole. Tällä halutaan suojella lasta kiusaamiselta.
”Mutta ei senkään tarvitse olla rajana. Olen huomannut, että sen ikäisistä lapsista jotkut ajattelevat luontevasti, että pukki on olemassa ja jotkut eivät. Uskon myös, että iso osa lapsista tietää, että pukkia ei oikeasti ole olemassa. Silti siihen uskotaan sen hetken kun lahjat ovat tuloillaan tai vähän ikään kuin vanhempien mieliksi.”
Entä jos lapsi pillastuu kovastikin saadessaan selville, että joulupukkia ei ole?
”Silloin pitää vain ottaa lapsen pettymystä vastaan. Voi selittää, että emme tarkoittaneet pahaa ja että huomaamme, että olet järkyttynyt. Itse olen kertonut lapsille, että joulupukin lisäksi lahjoja voi tulla muiltakin kuin joulupukilta. Se ehkä pehmentää pettymystä myöhemmin.”
Päivi Ala-Risku / Helsingin Sanomat
KIRJOITA KOMMENTTI: