
(8.8.2017) Lapsiperheiden köyhyys näkyy kouluissa
Äärimmäisissä tapauksissa opettajat voivat joutua tekemään jopa lastensuojeluilmoituksia, mutta asiantuntijan mukaan näin käy vain harvoin.
Koululaiset aloittavat uuden lukuvuoden suuressa osassa maata tällä viikolla. Viimeistään oppilaat palaavat peruskoulujen penkeille ensi viikon alussa.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salon mukaan koulu on paikka, jossa kaikki yhteiskunnalliset ilmiöt näkyvät.
Näin on siis myös eriarvoistumisen ja lapsiperheköyhyyden kohdalla. Opettajat voivatkin kohdata nälkäisiä tai nuhjuisissa vaatteissa kulkevia lapsia.
– Joku lapsi saattaa kulkea koko kouluvuoden samoissa vaatteissa, Salo sanoo.
– Etenkin pienet lapset ovat hirveän vilpittömiä, että kertovat kirkkain silmin kysymättäkin asioista. Ensimmäisenä aamuna oppilas saattaa ilmoittaa, että on hirveä nälkä, kun kotona ei ollut mitään syötävää, hän jatkaa.
Salon mukaan selvityksissä arvioidaan, että Suomessa noin kymmenen prosenttia lapsista elää vähävaraisissa perheissä.
Lastensuojeluilmoituksia ääritapauksissa
Äärimmäisissä tapauksissa opettajat voivat joutua tekemään jopa lastensuojeluilmoituksia.
Salon mukaan näin on niissä tapauksissa, joissa on huoli siitä, ettei lapsen perushuolenpito ole kunnossa.
– Se sama velvollisuus on kaikilla viranomaisilla, mutta onneksi se on hyvin harvinaista, hän sanoo.
Salon mukaan äärimmäisiä tapauksia kuitenkin ilmenee Suomessa. Hän on aiemmin työskennellyt opettajana 12 vuotta ja kohdannut sen aikana itse yksittäisiä tapauksia.
Salo kertoo, että opettajat voivat joutua puuttumaan, jos esimerkiksi lapsi ei saa ruokaa tai ei ole puhtaissa vaatteissa.
– Nyt ei puhuta siitä, onko tahra polvessa. Se on ammattikasvattajien velvollisuus puuttua, mutta ne ovat äärimmäisiä tapauksia, Salo painottaa.
Kouluateriat tärkeitä
Lapsiperheköyhyys voi näkyä kouluissa ympäri vuoden esimerkiksi kouluaterian yhteydessä.
Salon mukaan kouluateria on tärkeä jokaiselle lapselle, mutta jos kouluateria on päivän ainoa lämmin ateria, on se silloin todella tärkeä lapselle.
Salon mukaan isoissa kaupungeissa kouluruoan menekkiä on seurattu ja huomattu, että sitä menee enemmän maanantaisin kuin muina päivinä. Hän on huomannut saman myös opettajan työnsä kautta.
– Voi olla, että viikonloppuna ei ole saanut joka päivä lämmintä ateriaa ja se voi liittyä siihen, miksi maanantaisin menee enemmän kouluruokaa, Salo toteaa.
Miia Torro / Iltalehti
KIRJOITA KOMMENTTI: