Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Omat jutut / (24.5.2013) Reilun pelin viheltäjä

(24.5.2013) Reilun pelin viheltäjä

aaapee_tuomari

Kolmen pallolajin erotuomari, Seinäjoen Sisun B-tyttöjen joukkueenjohtaja, hätävaravalmentaja ja seura-aktiivi. Lyhyesti sanottuna pallourheilun yleisjantunen.

Minkälainen on hyvä erotuomari? Tätä kysymystä on Ari-Pekka Harju joutunut pohtimaan useammin kuin kerran.

Oikeudenmukaisuus nousee päällimmäisenä mieleen. Harju kannattaa reilua peliä. Tosin jos jalkapalloa harrastavalta tyttäreltä kysytään, on isä täysin sokea.

– Onneksi nykyään ei edes saa tuomaroida omien lapsien pelejä, Harju huokaa tyytyväisenä.

Koulunkäyntiavustajana päivisin työskentelevä Harju katsoo ammatin heijastuvan tuomarointiin.

Vuosia sitten oman jalkapallojoukkueensa huonoon peliin turhautunut 10-vuotias tyttö alkoi pelata rumaa peliä. Tuomarina toiminut Harju puhutteli tyttöä, jotta tämä rauhoittaisi käytöstään. Tyttö ivaili tuomarille, eikä halunnut poistua kentältä.

Tässä vaiheessa valmentaja puuttui tilanteeseen, eikä tyttö jatkanut peliä.

– Annoin joukkueen jatkaa täydellä miehityksellä, kunhan tämä tyttö ei enää pelaisi kyseisessä pelissä. Saisi rauhoittua ja miettiä käytöstään.

Harju näkee itsensä kasvattavana ja kannustavana tuomarina. Tämä on tervetullutta tasapainoa kilpailuhenkiselle lajille, jossa yhä nuoremmilta vaaditaan aina vain enemmän.

Jalkapallokausi kestää nykyään noin 11 kuukautta ja Harjun mukaan vasta 12-vuotias saattaa treenata jopa neljä kertaa viikossa.

– Siihen pelit päälle. Kyllä tässä on jäänyt leikki jo kauaksi.

Nyt on tosi kyseessä, ja se näkyy pelaajien asenteissakin. Ongelmia ilmenee paljon, sillä lapset osaavat olla todella julmia toisilleen. Milloin haukkuen toista läskiksi, milloin Mikki Hiireksi. V-sanaa viljellään, ja hermot on vaikea pitää kurissa.

Tuomarina Harju haluaisi ensi töikseen muuttaa nykylasten ja -nuorten käytöksen kunnioittavampaan suuntaan. Niin, että tuomareita kuunneltaisiin ja kanssapelaajien tunteet otettaisiin huomioon.

Kaikki tämä nykyinen huono käytös on Harjun mukaan vanhemmilta ja valmentajilta opittua. Kun lapsen tai nuoren esikuvat haukkuvat tuomaria ja vastapuolta, siihen opitaan väistämättä itsekin.

– Jos itse kuulen tarpeeksi suun soittoa katsomon puolelta, saatan puhaltaa pelin poikki ja mennä tarjoamaan tuomaripilliä huutelijalle. Kysyn, haluaako hän siirtyä tuomariksi, kun se kerran niin hyvin katsomon puolelta onnistuu. Eivät ole halunneet, mutta hyvin ovat hiljentyneet, Harju virnistää.

 

Kiroilun ja haukkumisen kanssa Harjulla on nollatoleranssi. Niin pelaajien, valmentajien kuin vanhempienkin suhteen.

– V-sanan kun saisi kitkettyä pois, olisi pelaaminen paljon siistinpää, Harju pohtii.

Seinäjoen erotuomarikerhon listoille on tullut paljon uusia, nuoria tuomareita.

Harju pitää kokemattomien tuomareiden haukkumista kentän laidalta ikävänä. Pitäisi muistaa, että pillin päässä oleva pääkin on vain ihminen. Tuomarikin tekee virheitä, etenkin aloitteleva sellainen.

– Ei moni 15-17-vuotias ole henkisesti valmis ottamaan vastaan sellaista lokaa, mitä tuomarit välillä saavat osakseen. Katsomon vanhempienkin pitäisi se ymmärtää, Harju harmittelee.

Paskaksi tuomariksi haukkuminen ja ylimääräinen huutelu on onneksi hiljalleen vähentynyt. Kehut ja kannustus ovat yhä harvinaisia, mutta ainakin yksi huono tapa on häipymässä taka-alalle. Se tekee Harjun mukaan hyvää koko lajille.

Kaikista inhottavista tilanteista huolimatta Harju pyrkii aina muistamaan huumorin. Lapsia pitää kannustaa, eikä peli saa mennä liian vakavaksi. Säännöt koskevat myös lastenpelejä, mutta niissä on tarvittaessa mahdollisuus pikkuisen joustaa, joten soveltamiselle jää tilaa.

Yhdessä tämän kevään junioripelissä maalivahti kaatui pallon kanssa, eikä Harju nähnyt, kävikö pallo verkkojen sisäpuolella. Aivan pienimpien junioreiden peleissä ei ole sarjataulukkoja, joten maalit eivät tule virallisiin tilastoihin. Joukkueet voivat itse merkata omat maalinsa ylös. Silti jokainen piste on tärkeä pelaajille, ikäryhmästä riippumatta. Maali kun on jalkapallopelin tavoite.

Sen sijaan, että Harju olisi tilanteessa tuominnut maalin mitättömäksi, päätti hän kysyä sitä lähempänä olleilta vanhemmilta. Lyhyen keskustelun jälkeen Harju päätti hyväksyä maalin.

Kaikista eniten Harju nauttii juurikin lasten pelien tuomaroinnista. Halu oppia on lapsille ominaista ja kunnioitus tuomaria kohtaan on vielä yleensä tallella.

Pienten jalkapallotähtien kanssa Harjun korostama kasvatusrooli tuleekin eniten esiin. Lapsille tulee perustella pillin vihellykset ja tuomiot. Näin lapset oppivat reilun pelin säännöt ja kehittyvät.

– Pitää olla yhdenlainen Uri Geller, että saa lapset pysymään innostuneina.

Jos pienelle pelaajalle sattuu haaveri tai maali saadaan maalivahdin nolon virheen kautta, toimii Harju usein lohduttajana.

– ”Ei toi mitään, mullekin on käynyt noin”, on mun yleisin tsemppauslause.

Kannustaminen antaa uskoa nuorille toivoille. Epäonnistua saa, ja pitääkin.

Mutta mikä saa miehen viettämään suuren osan ajastaan lasten ja nuorten urheiluharrastusten parissa?

Tuomaroinin palkkiot ovat nimellisiä, eikä Harju hommaa rahasta teekään.

– Mulla on urheilun multioireyhtymä, Harju diagnosoi.

Hän kuvaa itseään mustekalaksi, joka ujuttaa lonkeroitaan vähän joka suuntaan. Lasten ja nuorten hyvinvointi on lähellä sydäntä.

– Yksi harrastuksen löytänyt lapsi on yksi lapsi vähemmän juomassa alkoholia ja potkimassa mummoja. Se on voitto koko Suomelle, Harju korostaa.

Tänä Viikonloppuna pelataan Seinäjoen raviradalla kevään perinteinen juniorijalkapalloturnaus, Luiz Antonio –cup. Suomen suurimpiin listautuva turnaus kerää juniorijalkapalloilijoita ympäri Suomea.

Joukkueita saapuu aina niin Helsingistä kuin Rovaniemeltäkin saakka. Harju lähtee turnaukseen hymyssä suin. Tuomaroitavana on ainakin kahdeksan peliä.

Jatta Heino, Ilkka

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi