Olet tässä:  / Arkisto 2009 / Omat jutut / (23.3.2009) Mielipide – Matti Rimpelä puhui asiaa

(23.3.2009) Mielipide – Matti Rimpelä puhui asiaa

Omat jutut

20.3. A-zoom ohjelmassa käsiteltiin Kauhajoen tragediaa. Ja enpä ole ennen kuullut/nähnyt niin selkeää tekstiä siitä, kuinka huonosti suomessa hoidetaan lasten ja nuorten asioita. Stakesin Matti Rimpelä antoi palaa täysillä tämän hetkisestä tilanteesta lasten ja nuorten ongelmien hoidossa. Miten voi olla, että näin järkevää ja asiansa osaavaa asiantuntijaa ei hyödynnetä, kun pitäisi sada asioita kuntoon.

Oli oikein ilo kuunnella asiantuntijaa joka on kanssani samaa mieltä asioista. Tuli sellainen tunne, että ohjelmassa puhui minä eikä joku toinen asiantuntija 😉

Rimpelä toi hyvin esille mm. millä hinnalla saataisiin asiat kuntoon. Jo se, että hänen ehdotukset tuonne perusterveydenhuoltoon olivat paljon pienempiä summia kuin mitä yhteiskunta maksaa korjaavista hoidoista.

Esimerkkinä voin ottaa tuon lasten sijoittaminen kodin ulkopuolelle. Voin sanoa omana mielipiteenä, että tuo sijoitus kodin ulkopuolelle on mitä parasta bisnestä tällä vuosituhannella. Kovasti järjestetään erilaisia tilaisuuksia joissa etsitään perheitä sijaisperheiksi. En kiellä sitä, ettei noita sijaisperheitä tarvittaisi, mutta Matti Rimpelä sanoi hyvin tuossa A-zoom ohjelmassa.

Kun toimittaja oli kysynyt – ”No, mistä pitäisi aloittaa?

Matti Rimpelä vastasi – “…. me tarvitsemme lisää terveydenhoitajia ja ennenkaikkea lääkärit takaisin siis koululääkärit, neuvolalääkärit ovat vedetty jo paljolti pois…. myös sosiaali- ja mielenterveystyönosaajia… kaiken kaikkiaan me puhutaan noin kahdesta-  kolmesta tuhannesta henkilöstä, jotka pitäsi palkata tekemään tätä perustyötä..”

Toimittaja jatkaa – ”Mitä se maksaa?”

Matti Rimpelä vastasi –  ”No 150 000 000 euroa olisi sellainen hyvä liikkeellelähtö… kahden seuraavan vuoden aikana.. ja sitten katottais, minnekkäs päästäis”

Ja keskustelu jatkuu

Toimittaja kysyi –  “Mihin rahat menevät nyt?”

Matti Rimpelä vastasi – “No hyvä esimerkki on se, että me käytetään noin 500-600 miljoonaa euroa… 15 000 lapsen sijoittamiseen kodin ulkopuolelle… ja tämä summa kasvaa, ehkä 50 miljoonalla eurolla vuodessa… eli lasten sijoittamiseen kodin ulkopuolelle kyllä löytyy rahaa, mutta ei niihin peruspalveluihin, joilla estettäisiin tätä kehitystä”

Eli päättäjät! yrittäkää panostaa viimeistään nyt tuonne perusterveydenhuoltoon. Tai sitten varautukaa siihen, että ikäviä uutisia tulee esille tästä eteenpäin hyvinkin säännöllisesti.

Ari-Pekka Harju / Seinäjoki

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi