Olet tässä:  / Arkisto 2009 / (23.3.2009) Iltapäiväkerhojen ryhmäkoot usein liian suuria

(23.3.2009) Iltapäiväkerhojen ryhmäkoot usein liian suuria

Valtakunnallinen

Monet pienet koululaiset viettävät iltapäivänsä liian suurissa ryhmissä. Opetushallituksen tuoreen kyselyn mukaan ryhmäkoot vaihtelevat kolmesta jopa 50:een oppilaaseen ohjaajaa kohti.

Peruskoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden koulupäivät ovat lyhyitä. Pitkiä ja yksinäisiä iltapäiviä helpottaa turvallinen iltapäiväkerho. Iltapäivätoimintaa järjestetään lähes kaikissa Suomen kunnissa.

Iltapäivätoimintaan osallistuu noin puolet ensimmäisen ja neljännes toisen luokan oppilaista. Ryhmien kokoa ei ole laissa määritelty.

– Meillä on yli 30 lapsen ryhmiä, joita vetää yksi ohjaaja. Niissä on myöskin usein useita erityisoppilaita. Se on aika mahdoton yhtälö, koska jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen toimintaympäristöön, arvioi Opetushallituksen erityisasiantuntija Riitta Rajala.

Suurissa ryhmissä on usein meluisaa, eikä ohjaaja ehdi ottaa kaikkia lapsia huomioon. Myös karkaamisen ja kiusaamisen mahdollisuus kasvaa, kun valvovia silmiä on liian vähän.

Erityisoppilaita yhä enemmän
Lisähaastetta ohjaajille tuovat erityistä huomiota tarvitsevat oppilaat, joiden määrä on jatkuvasti kasvanut. Opetushallituksen tammi-helmikuussa tekemään kyselyyn vastanneista ohjaajista peräti 60 prosenttia ilmoitti ryhmässään olevan erityisoppilaita.

– Ryhmäkoon pitäisi näiden oppilaiden osalta olla paljon pienempi, pitäisi olla enemmän ohjaajia, sanoo Riitta Rajala Opetushallituksesta.

Samaa mieltä on Helsingin Katajanokan ala-asteen koulun iltapäivätoiminnan vastuuohjaaja Pauliina Hänninen:

– Jos on hankalampia lapsia, niin heitä yritetään katsoa siinä sivussa. Mutta aina se ei ole niin helppoa. Ikävä kyllä se on sitten niiden kilttien tai rauhallisten lasten ajasta pois.

Lue koko artikkeli YLE:n verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi