Olet tässä:  / Arkisto 2009 / (22.3.2009) Lapsille jaettiin nesteenpoistotabletteja ilmaisnäytteinä

(22.3.2009) Lapsille jaettiin nesteenpoistotabletteja ilmaisnäytteinä

Lapua

Marjo Sarvela ja Markku Jokinen ihmettelivät miten perheen alle 13-vuotiaat pojat toivat kotiin tuotepakkauksen rinneriehasta, joka sisälsi myös nesteenpoistotabletteja. Pakkauksessa ei ollut merkintää, minkä ikäisille ja mihin näyte on tarkoitettu. Kuva: Pauli Mörsky

Marjo Sarvela ja Markku Jokinen ihmettelivät miten perheen alle 13-vuotiaat pojat toivat kotiin tuotepakkauksen rinneriehasta, joka sisälsi myös nesteenpoistotabletteja. Pakkauksessa ei ollut merkintää, minkä ikäisille ja mihin näyte on tarkoitettu. Kuva: Pauli Mörsky

Kirjoittaja / kuva: Pauli Mörsky

Lapsille jaettiin puutteellisesti ohjeistettuja luontaistuotenäytteitä

-Olimme aivan kauhistuneita. Mistä olette saaneet nämä?  Kertoo kolmen alle 13 vuotiaan pojan äiti Marjo Sarvela, kun pojat tulivat kotiin viime keskiviikkona Simpisön rinnehiihtokeskuksen sponsoroidusta laskettelupäivästä. Poikien tuomisina oli pussillinen luontaistuotteiden näytepakkauksia, joiden joukossa oli mm. nesteenpoistotabletteja.

Terveydenhuollon ammattilainen Marjo Sarvela ihmettelee miten on mahdollista jakaa alaikäisille tuotteita, joissa ei ole selkeitä ohjeita siitä kenelle nesteenpoistotabletit sopivat ja mihin tarkoitukseen.

-Lapset halusivat tietysti tietää mitä tabletit ovat ja saako niitä ottaa. Mielestäni vanhemmilta pitäisi kysyä ensin voi lapselle antaa kyseisiä näytetuotteita.

Laskettelukeskuksessa luontaistuotekauppiaan jakamassa tuotepussi sisälsi mm. herajuomajauhetta, magnesium jauhetta sekä erilaisia geelivoiteita lihasten rentouttamiseen. Ainakin yhdessä näytepussissa oli englanninkielinen teksti, joka ilmoitti, että tuotetta ei suositella alle 12 vuotiaille. Pakkauksesta ei löytynyt suomenkielistä käyttöohjetta.

Saako lapsille jakaa

Ilmaisnäytteinä jaettu nesteenpoistotabletit, sisälsivät muun muassa koivunlehtiuutetta ja  papaijanlehtiuutetta.  Lasten vanhempia askarrutti seikka, että jos lapsi ymmärtävyyttään nauttii useita tabletteja ja onkin vaikka allerginen koivunlehdille. Myös luontaistuotteena myytävät nesteenpoistotabletit antavat mielikuvan, että se on ”melkein” lääke, jota käytetään sairauksien hoitoon.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeissa todetaan muun muassa, että ravintolisien tarkoitus on sille ominaisten ravintoaineiden tai muiden aineiden vuoksi täydentää ruokavaliota tai muulla tavalla vaikuttaa ihmisen ravitsemuksellisiin tai fysiologisiin toimintoihin. Niitä ei ole tarkoitettu korvaamaan monipuolista ruokavaliota eikä niistä saada merkittäviä määriä energiaa.

Kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen sanoo tuotenäytejakelun olevan osaltaan  markkinointia.

– Lähtökohta on ilmeisesti se, että tuote on sopiva kohderyhmälle joille sitä jaetaan. Jos tuotteiden käyttöohjeet ovat puutteelliset, ei niitä tulisi jakaa alaikäisille. Toinen kysymys on kuka tai minkä ikäinen henkilö tarvitsee nesteenpoistotuotetta.

Hän myöntää, että lapset eivät välttämättä edes lue näytetuotteiden käyttöohjeita. Luontaistuoteyrittäjä Heidi Heikkilä myöntää olevansa yllättynyt ja pahoillaan siitä, että on tietämättään aiheuttanut harmia lasten vanhemmille. Hän kertoo saaneensa tuotenäytteet edustajilta ja he eivät kertoneet puutteista tuotemerkinnöistä.

-Lapset kysyivät mitä tuotteet ovat ja saako näitä viedä äidille. Toimin ihan hyvässä uskossa esitellessäni tuotteita.

Heikkilä sanoo ottavansa yhteyttä näytteiden toimittajaan selvittääkseen pakkausten merkintöjen oikeudellisuuden.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi