Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Peruskoulu / Uutiset 2016 / (4.11.2016) Lahtelaiskoulun opettaja kommentoi potkujaan

(4.11.2016) Lahtelaiskoulun opettaja kommentoi potkujaan

karpasen_koulu

Lahden Kärpäsen koulun kohun keskelle joutunut opettaja kertoo oman näkemyksensä potkuistaan Ilta-Sanomille.

Lahden Kärpäsen koulun opettaja suuttui ja ajautui rajuun sanaharkkaan oppilaidensa kanssa 11. lokakuutta. Koulun rehtori Ari Pippuri vahvisti perjantaiaamuna Ilta-Sanomille, että opettajan palvelussuhde on purettu koeajalla. Irtisanomisesta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

Oppilaat kuvasivat videoita opettajan huutamisesta ja ne levisivät sosiaalisessa mediassa. Pippurin mukaan videoilla näkyvä kovaääninen kärhämä opettajan ja oppilaiden välillä ei ollut ainoa peruste irtisanomiselle.

Opettaja kertoo Ilta-Sanomille kirjoittaneensa virkasuhteensa purkamisesta 26. lokakuuta seitsemänsivuisen oikaisuvaatimuksen sivistyslautakunnalle. Hän kertoo, että Pippuri soitti hänelle ja ilmoitti asiasta suullisesti viime viikon keskiviikkona. Hänet oli pidätetty tapauksen vuoksi tilapäisesti virantoimituksesta palkanmaksua keskeyttämättä 18.10.-6.11.

– Olin koeajalla töissä. Se alkoi 15. elokuuta ja päätettiin 26. lokakuuta. Vaadin, että irtisanominen perutaan, koska perustelut ovat väärät ja ristiriitaiset. En ole saanut aiemmin suullista huomautusta enkä kirjallista varoitusta toiminnastani opettajana, opettaja kertoo Ilta-Sanomille.

Potkuja perusteltiin muilla syillä

Opettajan pitää videoiden tapahtumia irtisanomisen todellisena perusteena. Potkuja perusteltiin kuitenkin muilla syillä. Opettajan mukaan perusteet liittyivät kurinpitoon.

– Kumosin kaikki kohdat kuulemistilaisuudessa 21. lokakuuta. Se oli mielestäni pelkkä muodollisuus, jossa vahvistettiin rehtorin etukäteen tehty päätös irtisanoa minut.

Opettajan mukaan irtisanomista perusteltiin puutteina työrauhan ylläpitämisen taidoissa ja ryhmänhallintataidoissa koko syksyn aikana, eikä tilanne rehtorin mukaan korjaantunut tukitoimista huolimatta.

– Olin pitänyt yllä työrauhaa kehottamalla, kieltämällä ja käyttämällä kaikkia opettajan käytettävissä olevia pedagogisia työrauhan ylläpitämisen ja ryhmänhallintataidon menetelmiä. Eli esimerkiksi fyysistä liikkumista luokassa, kävelemällä oppilaiden luokse, keskustelemalla, puhumalla ja juttelemalla.

Opettajan saamassa kuulemistilaisuuden kutsussa irtisanomisen perusteeksi esitettiin myös, ettei opettaja ole nähnyt omassa toiminnassaan korjattavaa ja että hänen kasvatusperiaatteensa ovat ristiriidassa opetussuunnitelman periaatteiden kanssa.

– En ole missään vaiheessa sanonut näin. Kasvatusperiaatteista on puhuttu korkeintaan työhaastattelussa, jolloin rehtori tuli ilmeisesti niistä vakuuttuneeksi, kun valitsi minut lehtorin määräaikaiseen virkasuhteeseen. Kysyin kuulemistilaisuudessa, mihin ristiriitaisiin kasvatusperiaatteisiin hän viittaa, mutta vastauksena oli täydellinen vaitiolo. Hänellä ei ollut esittää mitään.

”Todellinenkaan syy ei ole riittävä”

Opettajan mielestä vaikka lokakuun 11. päivän tapahtumat olisivatkin ollut virallinen syy, sekään ei olisi ollut riittävä.

– Yksittäinen huutaminen ei ole niin vakava rike, että se johtaisi välittömästi ja ilman varoitusta irtisanomiseen.

Opettaja kertaa, että oppilaat olivat koko oppitunnin ajan tottelemattomia ja kieltäytyneet tekemästä annettuja tehtäviä. He olivat myös pelailleet ja räplänneet puhelimiaan. Opettajan mukaan ilmiö oli levinnyt yhdestä luokasta toiseen.

– He huutelivat solvauksia. He yrittivät päästä aikaisemmin, koska olin päästänyt heidät edellisenä päivänä aikaisemmin, koska tunnin pidosta ei tullut mitään. He vain huutelivat ja riitelivät.

Opettaja sanoo, että häntä heitettiin aiemmin myös muun muassa pulloilla. Hänen mukaansa rehtorin olisi pitänyt puuttua työturvallisuusasiaan.

– Kerroin siitä kokouksissa, eikä mitään tehty. Väkivaltaisesti käyttäytynyttä, opettajaa esineillä heitellyttä oppilasta ei pistetty erityisopetukseen.

Opettaja katsoo olleensa opettajana huumorintajuinen ja miellyttävä eikä mitenkään ankara. Hän sanoo, ettei koskaan ollut nöyryyttänyt lapsia tai huutanut ainakaan ennen lokakuun 11. päivän tapahtumia.

– Ehkä kaikki johtuukin siitä, että olen sallivampi opettaja, enkä niin tiukkailmeinen. Olen laskenut heidän kanssaan leikkiä ja tässä oli lopputulos. Oppilaat valitsevat kohteekseen jonkun, ketä ei tarvitse pelätä. Usein se on uusi opettaja.

Videoita ei saa verkosta pois

Opettaja harmittelee, että hän on jäänyt yllättäen työttömäksi ja hänet on irtisanottu niin nopeasti. Hän yrittää edistää asiaa myös lakimiehen avulla.

Opettaja kärsii edelleen siitä, että videot on ladattu internettiin. Hän on tehnyt asiasta poliisille ilmoituksen, mutta tekijät eivät ole tiedossa. Poliisi oli kertonut hänelle, ettei videoita saada koskaan verkosta pois.

– Haen uusia töitä, mutta se on vaikeaa, kun opettajan töitä haetaan yleensä keväällä tai kesällä. Yleensä tähän aikaan vuodesta niitä ei saa. Asema ei ole kauhean helppo, kun maine on mennyt.

Opettaja kertoo, että hän aikoo nyt etsiä töitä tai tehdä jotain muuta ja yrittää elämässään eteenpäin.

– Iltasanomat / Antti Halonen

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi