Olet tässä:  / Koulukiusaaminen / Köyhyys / Lapsen ja nuoren masennus / Uutiset 2017 / (15.3.2017) Koulukiusatun Jope Ruonansuun tarina päätyi näyttelyksi viihdetaiteilijan entiselle koululle

(15.3.2017) Koulukiusatun Jope Ruonansuun tarina päätyi näyttelyksi viihdetaiteilijan entiselle koululle

Kemin Syvänkankaan koulussa on Jope Ruonansuun kunniaksi nimetty sali.

Syväkankaan koulun nykyiset oppilaat ovat rakentaneet Ruonansuun kunniaksi näyttelyn. Näyttelyn teemaksi on nostettu koulukiusaamisesta selviäminen.

Imitaattori, muusikko ja näyttelijä Jope Ruonansuu tutkailee vanhan koulunsa käytäviä. Paljon on muuttunut siitä kun hän lähti koulun penkiltä, mutta muistot tulevat pintaan vuosikymmenienkin jälkeen.

1970-luvulla Ruonansuu siirtyi pienestä alakoulusta Syväkankaalle kolmasluokkalaisena ja siitä alkoi koko kouluajan kestänyt kiusaaminen. Ruonansuu arvelee yhdeksi syyksi ulkomuotonsa, mutta suurimmaksi syyksi hän näkee sen, että hän kiusaantui helposti.

– Minä olin sillä tavalla helppo kohde, että kiusaannuin ja suutuin siitä kiusaamisesta ja toisaalta olin myös niin arka, etten uskaltanut tehdä asioille mitään. Minua oli mukava kiusata.

 

Torstaina Jope Ruonansuun omaan nimikkosaliin avataan kiusaamista vastustava näyttely. Näyttelyn ideana on kertoa Ruonansuun tarina voimaannuttavana esimerkkinä.

– On mahtavaa olla tämmöinen nimikkohenkilö ja nähdä, että asiat ovat menneet omista kouluajoista eteenpäin. Nykyään kiusaamiseen osataan puuttua ihan eri tavalla ja osataan työstää ja käsitellä sitä. Minun kouluaikana ei ollut tämmösiä fiksuja juttuja, viihdetaiteilija myhäilee.

Nykytilanteen Jope Ruonansuu näkee huomattavasti parempana kuin vuosikymmeniä sitten.

Omien lastensa kohdalla Ruonansuu näkee asioiden olevan jo paljon paremmalla tolalla. Ruonansuu kehuu Presidentti Sauli Niinistön hiljattain käynnistämää valtakunnallista kampanjaa, jossa kiusaamisen vastaisen työn keulakuviksi on otettu nuoret tähdet, Dianda ja Robin.

Oppilaat toteuttivat näyttelyn

Koulun oppilaat ovat olleet tiiviisti mukana rakentamassa näyttelyä. He ovat tehneet esimerkiksi sketsin yhdessä Ruonansuun kanssa ja haastatelleet taiteilijaa koulukiusaamisesta.

Syväkankaan koulun yhdeksäsluokkalaiset Jasper Posti ja Jukka Enqvist tuntevat Ruonansuun saavutukset hyvin.

– On tullut pienestä pitäen katsottua niitä Jopen sarjoja televisiosta, Posti kertoo.

– Keikoilla on tullut käytyä ja levyjä on vuosien varrella tullut kerättyä, sanoo Enqvist puolestaan.

Molempien mielestä on hieno asia, että valtakunnallista suosiota nauttiva viihdetaiteilija on saanut nimikkosalin ja nyt myös näyttelyn vanhaan kouluunsa.

– On tämä vahän semmonen spesiaali juttu, ei löydy muualta ainakaan samanlaista, Enqvist toteaa.

– YLE / Kati Siponmaa

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi