Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Arkisto 2013 / Köyhyys / (22.3.2013) Nuorisotakuun lisäpanostukset oikeansuuntaisia

(22.3.2013) Nuorisotakuun lisäpanostukset oikeansuuntaisia

Nuoristotakuu

OAJ on tyytyväinen siihen, että hallitus päätti tänään vahvistaa nuorisotakuuseen suunnattavia resursseja lupaamalla lisäyksiä ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoihin ja oppisopimuskoulutukseen.

– Ratkaisu on kohtuullinen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, mutta tosiasia on silti, että kyseessä on vain aiemmin päätettyjen leikkausten peruminen, ei aidosti uusi raha, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.

OAJ piti opetus- ja kulttuuriministeriön aiemmin kaavailemia ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkaleikkauksia kohtuuttomina ja osoitti niiden perustuvan virheellisiin laskelmiin.

OAJ ei hyväksy kehysriihessä päätettyjä lisäleikkauksia kuntien valtionosuuksiin eikä suunnitelmia purkaa kuntien velvoitteita opetusalalla.

– Jo nyt kunnat laiminlyövät monia velvoitteitaan. Oppilashuolto ei toteudu lain mukaisesti eivätkä oppilaat saa tarvitsemaansa tuki- ja erityisopetusta, kuten OAJ:n laaja selvitys juuri osoitti. Kuntien valtionosuuksien leikkaaminen vain pahentaa tilannetta.

Nuorten oppisopimuskoulutuksen vahvistaminen ei ratkaise syrjäytyneiden nuorten tilannetta. Koulutukseen suunnatut miljardileikkaukset ovat pois oppilaitosten toiminnasta eli nuorilta, ja suurin tuki hallitukselta suuntautuu nyt yrityksissä tapahtuvaan oppimiseen.

– Olemme huolestuneita nuorista, ettei heitä jätetä yritysmaailman heittopusseiksi ilman työelämätaitoja ja tukea. Suomessa ei ole perinnettä, jossa yritykset ottavat aidosti vastuuta nuorten oppimisesta.

Seuraamme kriittisesti alkavien kokeilujen onnistumista, Luukkainen toteaa.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi