Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Koulukiusaaminen / (27.9.2013) Rehtorin tuomio järkyttää – ”Mihin opettaja enää uskaltaa luokasta lähteä?”

(27.9.2013) Rehtorin tuomio järkyttää – ”Mihin opettaja enää uskaltaa luokasta lähteä?”

kuittinen

Tuomion perusteluissa vedotaan siihen, ettei uusi opettaja saanut tietoa aiemmasta onnettomuudesta. ”Kyllä riskienkartoitus on liikunnanopettajan tehtävä”, Suomen Rehtorien yhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Kuittinen sanoo.

 

Rehtorien yhdistyksen Jukka Kuittinen pitää nurmijärveläisrehtorin tuomiota kohtuuttomana Nurmijärven pulkkaonnettomuudessa oppilas sai selkäydinvamman. Koulun rehtori tuomittiin sakkoihin.

Nurmijärveläinen rehtori sai torstaina 680 euron sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta.

Rehtori tuomittiin viime vuoden tammikuussa tapahtuneesta pulkkaonnettomuudesta, jossa kahdeksannen luokan oppilas sai selkäydinvamman. Onnettomuus tapahtui liikuntatunnilla koulualueen ulkopuolella. Rehtori ei osallistunut opetukseen.

Tuomio on kohtuuton, sanoo Suomen rehtorien yhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Kuittinen.

”Kokonaisvastuu koulutyön turvallisuudesta on rehtorilla, mutta eihän hän voi käydä jokaisen opettajan kanssa läpi kaikkien opetustilanteiden riskejä. Toisaalta kahdeksasluokkalaistenkin voisi olettaa osaavan olla varovaisia.”

Rehtorin saama tuomio saattaa johtaa uusiin ohjeisiin Opettajien ammattijärjestössä OAJ:ssä. OAJ:n lakimies Erkki Mustonen sanoo, että järjestö analysoi Hyvinkään käräjäoikeuden päätöstä ja miettii jatkoa. Mustonen pitää rehtorin tuomiota kovana.

”Me tutkimme tätä opettajien ja rehtorien osalta ja varmaan annamme jäsenkunnalle uusia ohjeita. Kyllä tuomio saa miettimään, mihin opettaja uskaltaa lähteä luokasta opetusryhmän kanssa”, Mustonen sanoo.

Kyseessä on tyypillinen esimerkki tiedonkulun katkeamisesta koulussa, pohtii Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.

Hyvinkään käräjäoikeuden mukaan uusi liikunnanopettaja ei ollut saanut tietoa samassa pulkkamäessä joitakin vuosia aiemmin tapahtuneesta onnettomuudesta. Liikunnanopettaja vapautettiin syytteistä.

”Uusien opettajien tai sijaisten pitäisi saada kunnon ohjeistukset, mutta kouluissa on valitettavan paljon puutteita tiedonkulussa”, Kurttila linjaa.

Hän perää myös kunnan vastuuta opetuksen järjestäjänä. Rehtorien olisi hänen mielestään saatava eri ammattiryhmien tuki koulun johtamiseen.

”Kaikkein järkevintähän olisi, että turvallisuusasioiden ammattilaiset tutkisivat opetuspaikkojen riskejä”, Kurttila sanoo.

Hän toivoo, etteivät vanhemmat ala pelätä koulun ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa.

Rehtoriyhdistyksen Kuittinen tähdentää, että rehtorien on voitava luottaa jokaisen opettajan ammattitaitoon. Liikunta-alueiden riskienkartoitus kuuluu liikunnanopettajan tehtäviin.

Ennen tuomioon johtanutta onnettomuutta opettaja jakoi oppilaat kahteen osaan: toiset luistelemaan, loput pulkkailemaan. Liikuntatunneilla eri ryhmiin jakautuminen on Kuittisen mielestä järkevää. Koulun ulkopuolisen opetuksen turvallisuudesta keskustellaan paljon.

”Jo nykyisen Opetushallituksen edeltäjä eli Kouluhallitus otti aikanaan sellaisen linjan, että opettaja on sen ryhmän mukana, jonka riskit ovat suurimmat”, Kuittinen toteaa.

-Helsingin Sanomat / Marja Salomaa

  • Taustaa (15-vuotiaalle tytölle selkäydinvamma liikuntatunnilla – rehtori tuomittiin sakkoihin) 26.9.2013

1 kommentti

  • Niko

    / Vastaa

    Entä jos liikuntatunnilla olisikin sattunut onnettomuus jossa yksi luistelijoista olisi kaatunut, jolloin luistimen terä olisi viiltänyt viereiseltä oppilaalta kaulavaltimon poikki ja tämä olisi menehtynyt verenhukkaan. Olisiko tuolloin opettaja tuomittu heitteillejätöstä, kuolemantuottamuksesta jne. ? Ei kukaan voi kaikkea valvoa. Ikinä. Onnettomuuksia tapahtuu, joskus pahempia, joskus lievempiä. Miksi aina pitää löytää syyllinen? Nykyisen kaltaisessa toimintamallissa kaikki vastuu poistetaan yksilöltä ja järjestelmän tulisi huolehtia kaikesta. Mutta ei se toimi. Kyllä ihmisen täytyy itse oppia elämään tässä maailmassa, kokea virheitä ja ammentaa niistä uusia ajatuksia elämään.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi