Olet tässä:  / Uutiset 2014 / (10.1.2014) Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula irtisanoutui protestiksi

(10.1.2014) Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula irtisanoutui protestiksi

aula

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on irtisanoutunut virastaan. Aula kertoo, että eron syynä on liian vähäinen henkilökunta.

– Olen ollut innolla rakentamassa Suomeen uutta lapsen ihmisoikeuksia edistävää viranomaista. Työ on ollut luovaa ja sisällöllisesti palkitsevaa mutta samalla kuormittavaa, koska toimistossa on liian vähän henkilökuntaa, Aula toteaa perusteluissaan.

Aula on hoitanut lapsiasiavaltuutetun tehtävää vuodesta 2005. Hänen virkakautensa olisi kestänyt syyskuuhun 2015.

Seuraajalleen Aula toivoo parempia edellytyksiä tehtävien hoitamiseen.

– Suomen lapsiasiavaltuutetun toimistossa työskentelee valtuutetun lisäksi neljä henkilöä. Henkilöstömäärä on kansalliseen viranomaistehtävään sekä kansalaisten ja yhteistyökumppaneiden kysyntään nähden alimitoitettu, Maria Kaisa Aula perustelee.

Määrä on pieni myös verrattuna muiden kotimaisten erityisvaltuutettujen tai muiden maiden lapsiasiavaltuutettujen toimistoihin. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lapsiasiavaltuutetun toimistossa vastaavia tehtäviä hoitaa moninkertainen määrä henkilöstöä.

Lapsiasiavaltuutetun tehtävä perustuu lakiin sekä YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen. Tehtäviksi on laissa määritelty myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumisen seuranta, lapsen oikeuksista tiedottaminen, vaikuttaminen päättäjiin sekä yhteydenpito lapsiin ja nuoriin ja heiltä saadun tiedon välittäminen päätöksentekijöille.

Toimisto vastaa myös vuosittain satoihin kansalaisten yhteydenottoihin.

Lapsiasiavaltuutetun nimittää valtioneuvosto. Tehtävä on määräaikainen, ja sama henkilö voi hoitaa sitä enintään kaksi viiden vuoden kautta. Aula on hoitanut virkaa sen perustamisesta lähtien.

Asiasta kertoi Turun Sanomat

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi