Olet tässä:  / Arkisto 2005 / Lapsen ja nuoren masennus / Videoita / (9.4.2005) Hoitotakuu ei toteudu lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa

(9.4.2005) Hoitotakuu ei toteudu lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa

Masennus on tuhoisaa

Hoitotakuu ei toteudu lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa

Muuta kuin akuuttia psykiatrista hoitoa tarvitsevat lapset ja nuoret joutuvat edelleen odottamaan hoitoon pääsyä pitempään kuin hoitotakuu lupaa.

Jo vuonna 2000 voimaan tulleen mielenterveysasetuksen mukaan hoitoon pitäisi päästä kolmen kuukauden kuluessa siitä kun hoidon tarve on todettu. Samasta vuodesta lähtien valtio on jakanut sairaanhoitopiireille korvamerkittyä rahaa tilanteen korjaamiseksi. Valtionapu on parantanut tilannetta, mutta jonoja on yhä. Hoitotakuu toteutuu ehkä 50-prosenttisesti, arvioi lääninlääkäri Jukka Kärkkäinen tilannetta Länsi-Suomen läänissä.

Maaliskuun alussa voimaan tullut hoitotakuulaki sisältää mielenterveysasetuksen hoitotakuunajat lapsille ja nuorille. Aikuisille laki takaa hoitoon pääsyyn kuudessa kuukaudessa.

Kärkkäinen muistuttaa kuitenkin, että hoitotakuu koskee vain niin sanottua kiireetöntä hoitoa. Akuuttia psykiatrista hoitoa on tarjolla sitä tarvitseville.

Meille ei ainakaan tule kanteluita siitä, ettei joku olisi päässyt hoitoon heti, sanoo Kärkkäinen.

TERAPEUTEISTA PULAA

Tänä vuonna valtion budjetti sisältää lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon kovamerkittyä rahaa yhteensä 5 miljoonaa euroa. Rahat jaetaan sairaanhoitopiireille, jotka jakavat niitä edelleen kunnille erilaisiin hankkeisiin. Sairaanhoitopiirien tai kuntien on sijoitettava hankkeisiin vähintään 20 prosenttia kustannuksista.

Länsi-Suomen lääniin ylimääräistä avustusta on tulossa 1,7 miljoonaa euroa. Suurimman potin eli noin 420 000 euroa saavat Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit. Molemmissa on varauduttu käyttämään ostopalveluja terapian järjestämiseksi alle 16-vuotiaille. Varsinais-Suomessa terapiaa järjestetään 95 nuorelle. Viime vuonna valtionavun turvin terapiaan pääsi 118 nuorta.

Varsinais-Suomessa tilannetta helpottaa se, että yksityisiä terapeuttipalveluja on tarjolla kutakuinkin riittävästi. Esimerkiksi Pirkanmaalla tilanne on hankalampi.

Kaikki palvelujen tarjoajat ovat jo käytössä, sanoo lääninhallituksen terveydenhuollontarkastaja Sinikka Piekkola.

Varsinais-Suomessa ryhdytään kehittelemään internetsivustoa, jolla voi esittää mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä asiantuntijoille. Sivusto on tarkoitettu sekä nuorille että heidän vanhemmilleen. Lisäksi sairaanhoitopiiri palkkaa yhden konsultoivan psykologin, jonka tehtävänä on myös selvittää lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa käytettäviä menetelmiä

Vuodesta 2000 lähtien valtio on jakanut erityisesti lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon yhteensä 34,3 miljoonaa euroa. Summa on vaihdellut 3,2 ja 11,8 miljoonan välillä.

(9.4.2005) STT / Anneli Tervo

YLE 1 Tosi Tarina ”Laman lapset” 2001

Olimme mukana tässä ohjelmassa…

”Laman lapset” on YLE:n tuottama dokumentti jossa käydään läpi lapsen pahoinvointia ja sitä kuinka apua saamalla asiat saadaan kuntoon.. video on jaettu kahteen osaan!

Tässä videossa on mukana myös yksi poika, joka teki itsemurhan v. 2008. Tiedän, että perhettä tuettiin ja myös apua otettiin vastaan, mutta poika ei vaan jaksanut enää elää. Tämä kyseinen poika tulee elämään muistoissamme!

Osa 1

Osa 2

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi