Olet tässä:  / Arkisto 2010 / Koulujen lakkautus / (3.12.2010) Kyläkoulut tiivistävät puolustusrintamaansa Seinäjoella

(3.12.2010) Kyläkoulut tiivistävät puolustusrintamaansa Seinäjoella

koulun_lakkauts

Koulujen lakkautus.. kunnan talouden pelastus?

 

(Ilkka, Jari E. Hakala)

Kuuden kyläkoulun ja kaupungin edustajien kyläillassa ei löydetty ratkaisua lakkautusuhan hälventämiseksi. Virkamiesten laskelmat puoltavat pienten koulujen sulkemista. Vanhemmat eivät tingi 20 oppilaan rajasta.

Virkamiesten laskelmat näyttävät yhä, että Seinäjoen on karsittava kouluverkostoaan. Karsinnan ensisijaisina kohteina ovat edelleen pienet kyläkoulut: Haapaluoma, Honkakylä, Isokylä, Kihniä, Kitinoja ja Koura. Koulujen edustajat, muun muassa vanhemmat, päättivät Peräseinäjoen Terästalolla järjestetyn keskustelutilaisuuden jälkeen keskiviikkoiltana, ettei laskelmia niellä sellaisenaan.

-Kuuden koulun yhteistyö jatkuu, ja yhteisrintamana mennään eteenpäin, keskusteluillan puheenjohtajana toiminut Katja Virkki kertoo. Hän itse edustaa Kihniän koulun vanhempia.

-Tulemme miettimään, mitä voisimme yhdessä tehdä, että kyläkoulut pystyttäisiin säilyttämään. Pidämme kiinni ainakin 20 oppilaan rajasta kuntien yhdistämissopimuksen voimassaolon jälkeenkin, eli vuodesta 2013 eteenpäin.

Virkin mukaan päättäjien suhtautuminen kyläkoulujen tarpeellisuuteen tulee vaikuttamaan kylissä myös seuraavien kunnallisvaalien äänestyskäyttäytymiseen.

-Nykyinen kaupunginvaltuustohan ei tästä kouluasiasta päätä.

Laskelmat osoittavat toimialajohtaja Heikki Vierulan mukaan tarpeen pienten koulujen karsimiseksi.

-Tavoite ei ole viedä kyliltä kouluja vaan muodostaa kouluja, joissa opetusta voidaan antaa vähintään kolmessa ryhmässä.

Kun kyläkoulujen kustannukset ovat kasvaneet kymmenen prosenttia, on kasvu isommissa yksiköissä Vierulan mukaan kolmisen prosenttia samassa ajassa.

-Kyläkoulujen kustannukset kasvavat nopeasti, hän painotti keskusteluillassa.

Valmistelu Seinäjoenkouluverkoston karsimiseksi, eli 2-opettajaisten koulujen lopettamiseksi, perustuu valtuuston kesäkuiseen periaatepäätökseen. Siinä valtuusto hyväksyi talouden kehittämistoimikunnan loppuraportin, jossa esiteltiin 13:n eri työryhmän valmistelemaa kohdetta muun muassa säästöjen löytämiseksi. Yksi niistä koski kouluverkoston kehittämistä.

-Koulujen lopettamisesta ei ole kuitenkaan päätetty mitään, koulutuslautakunnnan varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Alpo Kitinoja (kok.) huomautti.

Vierula tulkitsee valtuuston päätöstä toisin.

-Sitä noudatetaan jatkovalmistelussa.

Valtuuston päätöksessä todetaan sanatarkasti: Valtuusto päättää hyväksyä loppuraportissa esitetyt palvelutuotannon rakenteiden kehittämiseen ja taloudellisuuden parantamiseen liittyvät periaatteet ohjeellisina jatkovalmistelun pohjaksi.

Vierula ei uskokylien riittävään vetovoiman kasvuun.

-Taloja pitää rakentaa tosi paljon, että se tuntuu. Merkittävää kasvua tapahtuu vain, jos kaupungille myydään maata niin, että voidaan kaavoittaa riittävästi asutusta, kuten esimerkiksi Halkosaaressa.

Kaupunginvaltuutettu Aaro Harjunpää (kesk.) kuvaili puolestaan, kuinka kaikki kantakaupungin tontit on myyty, kun samaan aikaan on satakunta tonttia vapaana Peräseinäjoella ja Ylistarossa.

-Ihmiset hakeutuvat keskustaan.

Kuuden koulun vanhempia ei asioiden pyörittely tyydyttänyt. Yhdessä puheenvuorossa huomautettiin, kuinka maaseutukaupunki on unohtamassa maaseutunsa. Kitinoja kiteytti saman asian muotoon:

-Kuuden koulun lakkauttaminen merkitsee kuuden kylän lakkauttamista

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi