Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Lapsen ja nuoren masennus / (21.3.2013) Valvira ärähti lastensuojelusta: Joissakin yksiköissä käytetään joukkorangaistuksia

(21.3.2013) Valvira ärähti lastensuojelusta: Joissakin yksiköissä käytetään joukkorangaistuksia

lapsen_masennus

Lasten itsemääräämisoikeudet eivät toteudu kaikissa lastensuojeluyksiköissä. Osa rajoituksista on jopa laittomia, selviää Valviran raportista.

Lastensuojeluyksiköissä ei osata riittävästi erottaa kasvatuksellisia keinoja ja rajoitustoimenpiteitä toisistaan, toteaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvityksensä perusteella.

Käytännössä itsemääräämisoikeutta rajoittavien toimien käsite ei ole kaikissa yksiköissä selvä.

Virheiden ja puutteiden takia aluehallintoviranomaiset ja Valvira ovat lisänneet vakaviin virheisiin syyllistyneiden yksiköiden valvontaa.

Esimerkiksi ammatilliset perhekotihoidon yksiköt ovat nyt Valviran valvonnassa.

Laittomia rajoituksia ja käytäntöjä

Valviran mukaan lastensuojeluyksiköissä käytetään rajoitustoimia useita ihmisiä kohtaan kerralla. Lisäksi rajoituksia voidaan käyttää rangaistuksina. Valviran mukaan käytäntö on laiton.

Valvira sai selville myös, että joissakin yksiköissä käytetään kaikkiin kohdistuvia joukkorangaistuksia. Joissakin yksiköissä taas voidaan laittomasti rajoittaa lapsen liikkumis- tai yhteydenpitovapautta.

Valvira huomauttaa myös oikeudesta yksityisyyteen.

– Lapsen yksityisyyttä ei kaikissa paikoissa kunnioiteta, Valviran raportissa todetaan.

Selvitys perustuu Valviran viime vuona tekemään selvitykseen. Siinä oli mukana 242 lastensuojelun, vammaishuollon sekä mielenterveys- ja päihdehuollon ympärivuorokautista yksikköä. Lastensuojeluyksiköitä mukana oli 88.

Selvitys on otanta, joten se ei ole edustava otos. Silti se Valviran mukaan antaa kattavan kuvan rajoitustoimien käytöstä ja itsemääräämisoikeuden toteutumisesta.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi