Olet tässä:  / Uutiset / (13.9.2010) OAJ: Uudistukset vaativat pieniä opetusryhmiä

(13.9.2010) OAJ: Uudistukset vaativat pieniä opetusryhmiä

OAJ vaatii, että erityistukea saava oppilas pienentää ryhmäkokoa kahdella oppilaalla. Ryhmäkoosta tulee säätää asetuksella, suositukset eivät riitä. Myös eri kulttuuri- ja kielitaustaisten oppilaiden tulee pienentää opetusryhmän kokoa.

Jos yleisopetuksen opetusryhmässä on viisi erityisen tuen tarpeessa olevaa oppilasta, tulee ryhmä katsoa erityisen tuen tarpeen oppilaista muodostuvaksi. Tällaisen ryhmän enimmäiskoko on kymmenen oppilasta ja sitä voi opettaa vain kelpoisuusvaatimukset täyttävä erityisluokanopettaja.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa erityisopetusta uudistavan lain, jonka edellyttämiä muutoksia opetussuunnitelmaan käsitellään parhaillaan eduskunnassa. Kannanotossaan hallituksen esitykseen OAJ korostaa, että kustannuksiin, jotka opetussuunnitelmien perusteiden muutokset aiheuttavat, pitää varautua. Mikäli riittävästi resursseja ei saada, opetussuunnitelmaa ei pystytä käytännössä toteuttamaan.

OAJ kannattaa opetussuunnitelmaluonnokseen kirjattuja tavoitteita kuten eriyttämistä, tuki- ja samanaikaisopetusta ja tiimityötä. Samalla OAJ toteaa, että tavoitteiden toteuttaminen vaatii vahvaa taloudellista panostusta varhaiskasvatukseen ja opetustoimeen. Esimerkiksi tukiopetus on ollut laissa säädettynä oikeutena aiemminkin, mutta tukiopetuspalkkioiden määrä on pudonnut lyhyessä ajassa neljänneksellä.

Lue koko artikkeli Opettaja-lehden verkkosivuilta

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi