Olet tässä:  / Ulkomaat / Uutiset 2015 / (4.1.2015) ”7 teiniä tuli raskaaksi luokkaretkellä” – professorin lausunto nosti myrskyn

(4.1.2015) ”7 teiniä tuli raskaaksi luokkaretkellä” – professorin lausunto nosti myrskyn

teiniraskaus

Tapahtui taannoin Itä-Euroopassa: luokallinen teinityttöjä lähti luokkaretkelle ja seitsemän heistä tuli matkalla raskaaksi.

Serbitasavallan lisääntymisterveyden koordinaattori, professori Nenad Babic kertoi kyseisen järkyttävän esimerkin teinien seksuaalisesta aktiivisuudesta joulukuun alussa kongressissa. Babic puhui Banja Lukan kaupungissa Bosnia ja Hertsegovinassa.

Artikkeli aiheesta julkaistiin Nezavisne Novine -lehdessä 12. joulukuuta, josta tarina levisi ensin Serbian sekä Bosnia ja Hertsegovinan mediassa kulovalkean tavoin. Pian sen poimi myös brittilehti Daily Mail, jonka jälkeen asiaa siteerattiin joulun alla myös suomalaismediassa. Matkalla faktat vääristyivät.

– Daily Mail tai yksikään muu ulkomainen toimittaja ei ole ottanut minuun yhteyttä tämän asian tiimoilta, Babic sanoo Iltalehdelle.

Hän on hämmästynyt lausuntonsa aiheuttamasta mylläkästä. Babic vahvistaa, että tapaus on todellinen, mutta ei halua kertoa yksityiskohtia, kuten tapahtuma-aikaa, -paikkaa tai tyttöjen ikää.

Babic haluaa kuitenkin oikaista virheet. Hän kiistää, että koululaiset olisivat kotoisin Banja Lukasta ja käyneet Sarajevossa, kuten lehdet Bildistä Los Angeles Timesiin raportoivat. Babic puhui alkuperäisessä lausunnossaan vain ”pikkupaikkakunnasta”, kun Banja Luka on noin Oulun kokoinen ja Bosnia ja Hertsegovinan toiseksi suurin kaupunki Sarajevon jälkeen.

Professorin mielestä keskustelu lähtikin täysin väärille urille. Esimerkin tarkoitus oli korostaa lisääntymisterveyden haasteita Serbitasavallassa eli Bosnia ja Hertsegovinan serbialaisessa osassa.

– Ei ole epätavallista, että jo 13-14 vuotiaat lapset ovat seksuaalisesti aktiivisia. Tämä johtaa lisääntyneisiin teiniraskauksiin, abortteihin ja sukupuolitauteihin.

Varhain aloitettu seksuaalinen aktiivisuus ja samanaikaisesti huono valistus johtavat aikuisiällä muun muassa hedelmättömyyteen ja vaikeuksiin raskausaikana. Babicin mukaan jopa 18 prosenttia Serbitasavallan väestöstä kärsii hedelmättömyydestä. Keskosina syntyy jopa 10 prosenttia vauvoista. Suomessa vastaava prosentti on alle 6.

– Seksivalistuksesta pitää tehdä pakollinen oppiaine kouluihin. Sitä ei voida sisällyttää muihin aiheisiin, sillä kyse on vakavasta asiasta, Babic sanoo.

Maan terveysministeriö ei toistaiseksi ole lämmennyt ajatukselle.

Jaakko Isoniemi / Iltalehti

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi