
(3.5.2016) Opettajat uupuvat kasvaviin kouluhäiriöihin – lääkkeeksi vaaditaan resurssien palauttamista
Oppilaiden käytösongelmat ovat kouluissa viime vuosina lisääntyneet. Yli kolmasosa opettajista on joutunut kouluissa epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen kohteeksi.
Erityisen hankalassa asemassa ovat erityisluokanopettajat. Ammattijärjestö peräänkuuluttaa resurssien palauttamista koulutyön rauhoittamiseksi.
Huorittelua, haistattelua ja tappouhkauksia. Tätä on joidenkin erityisluokanopettajien arkipäivä. Yle Jyväskylän teettämään kyselyyn nimettömänä vastanneista erityisluokanopettajista osa tunsi usein riittämättömyyttä.
Jyväskylän perusopetuksen palvelujohtaja Tuija Rasinen summaa, että vuosittain tulee noin 120 uhkatilanneilmoitusta. Rasisen mukaan maailman muuttumisen myötä on levottomuus lisääntynyt ja erilaisia uhkia kohdistuu oppilaisiin ja opettajiin.
– Tapaukset vaihtelevat kovin ja ovat toki yksittäistapauksia, mutta kyllä niitä koulun arjessa tapahtuu.
OAJ:n Keski-Suomen alueyhdistyksen puheenjohtaja Juha Paananen vahvistaa, että huonompaan suuntaan on tietyissä asioissa menty. OAJ teki vuonna 2014 selvityksen millä tavalla opettajien epäasiallinen kohtelu ja jopa kiusaaminen on kehittynyt. Yli kolmannes opettajista on kokenut ikäviä asioita.
– Nykyajalle on tyypillistä, että myös huoltajat ottavat tiukasti kantaa mitä koulussa tapahtuu ja eivät hyväksy kaikkia koulun ratkaisuja. Ne voivat liittyä arvosteluun tai lapsen kohteluun koulussa ja näihin halutaan oikaisua. Pahimmillaan asiat menevät oikeusprosesseiksi. Se aiheuttaa koulun tasolla ja myös opettajan työssä erittäin paljon paineita ja jopa ahdistusta, arvioi Juha Paananen.
Useiden syiden summa
Syitä lisääntyneisiin käytöshäiriöihin on useita. Nimettömissä vastauksissa syiksi lueteltiin työttömyyttä, vanhepien ongelmia ja lapsien kasvamista villeinä ja vapaina ilman rajoja.
Tuija Rasinen näkee, että lapset elävät kodeissa vaativaa elämää, jopa niin vaativaa, että se näyttäytyy koulussa häiriötoimintoina.
– Toki on lapsia, joiden koulunkäynti on tuettua ja sen eteen tehdään koulun ja myös terveydenhoidon puolella kaikki, mutta ihan aina se tuki ei riitä, pohtii Rasinen.
Myös OAJ:n Juha Paanasen mukaan kouluhäiriöiden syyt ovat moninaisia ja lähtevät usein perheistä, mutta myös yhteiskunnan perhepolitiikasta.
– Yksi syy on koulujen resurssien raju vähentäminen viime vuosina. Alueelliset ja paikalliset erot ovat koko ajan kasvamassa. Ryhmäkoot ovat kasvaneet ja ei ole mahdollisuutta antaa tukea ja ohjausta sitä tarvitseville oppilaille, luettelee Juha Paananen.
Oppilaat arvaamattomia, viha lisääntynyt
Eritysluokanopettajien vastauksista ilmenee, että alakouluissa häiriöitä on jopa yläkouluja enemmän. Oppilaat ovat arvaamattomia, vihan määrä on kasvanut ja se ilmenee raapimisena, lyömisenä, potkimisena ja sylkemisenä.
Eritysopettajat kaipaavat kouluihin lisää ammatti-ihmisiä ja käsiä, jotta opettajat eivät uupuisi. Koulujen tehtävä ei ole hoitaa oppilaita, vaan opettaa.
OAJ:n Juha Paanasen mukaan koulujen korjausliike on aloitettava palauttamalla ensiksi koulutusresurssit, jotta koko ikäluokasta pystyttäisiin huolehtimaan kunnolla. Myös niistä oppilaista, jotka tarvitsevat tukea.
– Toiseksi on tiivistettävä yhteistyötä koulun ja muiden tahojen kanssa, erityisesti huoltajien ja vanhempien kanssa. Että olisi yhteinen näkemys siitä mihin koulua halutaan viedä ja mitkä ovat koulun tavoitteet ja toimintaperiaatteet, listaa Juha Paananen.
– YLE / Arvo Vuorela
KIRJOITA KOMMENTTI: