Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Koulukiusaaminen / (30.5.2013) 7-vuotiasta Kaapoa pidettiin kopissa kaksi kuukautta – ”Näyttää melkoisen hurjalta”

(30.5.2013) 7-vuotiasta Kaapoa pidettiin kopissa kaksi kuukautta – ”Näyttää melkoisen hurjalta”

koppi

Opetusneuvoksen mukaan sermillä tai verholla eristämistä käytetään toisinaan opetuksessa apukeinona.

Vanhemmille tuli yllätyksenä, kun heille selvisi, että perheen 7-vuotiasta Kaapo-poikaa oli pidetty jopa kahden kuukauden ajan sermin takana kopissa koulupäivien aikana, eristyksissä muusta luokasta. Kaapo joutui viettämään ”konttorissaan” kaikki oman opettajansa tunnit, koska hän oli käyttäytynyt aikaisemmin rauhattomasti tunneilla.

Opetusneuvos Pirjo Koivula opetushallituksesta ei halua kommentoida suoraan yksittäistapausta. Koivula kuitenkin myöntää, että sermejä tai verhoja käytetään toisinaan tukemaan oppilaita, joiden on vaikea ylläpitää omaa tarkkaavaisuuttaan.

– Sermin käytön tulee olla pedagogisesti perusteltua. Oppilas voi vetäytyä työskentelemään rauhallisempaan paikkaan vain tietyissä tilanteissa. Luokassa opitaan yhdessä, eikä sermin takana pitäisi olla, kun kaikkia opetetaan yhteisesti. Sitten kun työskennellään itsenäisesti, opettaja voi kehottaa oppilasta menemään työskentelemään rauhassa omaan tilaan, Koivula avaa.

Koivula haluaa painottaa, että oppilaiden käytökseen vaikutetaan parhaiten hyvällä pedagogiikalla, ei rangaistuksilla. Jos oppilas laitetaan opiskelemaan sermin taakse, tilanteessa ei saa olla missään nimessä rangaistuksen tuntua.

– Kyllähän tuo (Kaapon) koppi näyttää ulkopuolisesta melkoisen hurjalta, opetusneuvos kommentoi.

Koivula kuitenkin painottaa, että sermin käytössä on huomattava, että tärkeää on se, miten ja kuinka paljon sitä käytetään. Sermin käyttöä tulisi harkita aina tapauskohtaisesti ja siitä tulisi aina keskustella huoltajien kanssa.

Kaapon tapauksessa sermin käytöstä oli kyllä ollut puhetta vanhempien kanssa oppilashuoltoryhmän tapaamisessa. Vanhemmat kuitenkin yllättyivät jälkeenpäin, kun Kaapo-poika kertoi joutuvansa viettämään jykevässä kopissa koko päivän. Asia selvisi vanhemmille vasta, kun Kaapo kertoi heille muiden oppilaiden kiusaamisesta.

Koivulan mukaan hyviä keinoja tarkkaavaisuushäiriöisen oppilaan tukemiseen ovat muun muassa tehtävien pilkkominen pienempiin osiin ja positiivinen kannustaminen aina oppilaan onnistuessa. Koivula painottaa vielä erityisesti, että opetuksessa tulisi ottaa huomioon oppilaiden erilaisuus. Varsinkin alakoulun oppilaiden lähtötaso voi olla hyvinkin erilainen ja oppilaille pitäisi pystyä antamaan omantasoisia sekä heitä kiinnostavia tehtäviä.

Asiasta kertoi Iltalehti

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi