Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (1.9.2008) Peruskoulun opetusryhmät 2008

(1.9.2008) Peruskoulun opetusryhmät 2008

Perusasteen opetusryhmien koko on noussut koulutuspolitiikan erääksi kärkiteemaksi osana laajempaa yhteiskunnallista keskustelua lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

 

Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelman mukaan perusopetuksen laatua kehitetään opetusryhmien kokoja pienentämällä. Myös opetusministeriö on nostanut opetusryhmien pienentämisen yhdeksi peruskoulun kehittämisen painopisteeksi.

Opetusryhmien enimmäiskoon säätelystä luovuttiin erityisopetusta lukuun ottamatta vuoden

1999 alusta lukien. Koulutuksen järjestäjät, pääsääntöisesti kunnat, päättävät opetusryhmien muodostamisesta ja ryhmäkoosta. Opetusryhmien todellisesta koosta ei ole ollut käytettävissä kattavaa ja tarkkaa tilastotietoa. Opetusministeriö on selvittänyt peruskoulun opetusryhmien kokoa yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa osana valtakunnallista opettajatiedonkeruuta.

Kyselyn tulokset osoittavat, että ryhmäkoot ovat suurimmat perusasteen 3–6-luokilla. Ryhmäkoot ovat pienimmät luokilla 7–9. Ryhmäkoot vaihtelevat huomattavasti. Suurimmat ryhmät ovat luokka-asteesta riippuen 32–36 oppilaan suuruisia. Valtaosa opetusryhmistä on kuitenkin näitä enimmäiskokoja selvästi pienempiä. Luokilla 1–2 ryhmäkoot ovat keskimäärin noin 19, luokilla 3–6 noin 22 ja luokilla 7–9 keskimäärin hieman yli 17 oppilaan suuruisia. Lähes kolmannes luokkien 3–6 oppilaista opiskelee vähintään 25:n oppilaan ryhmässä…

Lähde: Opetusministeriö

Tulosta tästä koko julkaisu (pdf)

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi