Olet tässä:  / Päivän kevennys / Uutiset 2015 / (5.2.2015) Päivän kevennys: Meillä asuu Siili! – Katso video

(5.2.2015) Päivän kevennys: Meillä asuu Siili! – Katso video

siili

Tavallinen siili on suomessa rauhoitettu eläin, joten sitä ei saa ottaa lemmikiksi. On kuitenkin siili, jota saa pitää lemmikkinä:

Minisiili eli afrikkalainen kääpiösiili eli valkovatsasiili. Siilit ovat pääasiassa hyönteissyöjiä, mutta niille kelpaa myös kuivamuonat (kissan ja fretin). Siilin herkkuja ovat myös kana- ja silakkafileet. Niille maistuvat myös siemenet ja pähkinät. Jos siilisi kainalot alkavat kellertää niin vaihda rasvattomampaan ruokavalioon.

Minisiili saattaa aiheuttaa allergiaa, mutta niin käy harvoin. Jos perheessä on allergisia, niin kannattaa välttää siiliin alustana heiniä ja puruja. Siilit ovat yöeläimiä, eli ne nukkuvat päivisin. Siilit eivät hajota sähköjohtoja tai muita kodin esineitä, sillä ne eivät ole jyrsijöitä. Siili tunnistaa omistajansa hajun perusteella ja nauttii päivittäisestä rapsuttelusta ja hellimisestä.

Siili pitää myös uusien paikkojen tutkimisesta, sillä se on erittäin utelias. Päivittäiseen siilin hoitoon kuuluu häkin siivoaminen, veden vaihtaminen ja ruuan lisääminen.

Minisiilit kasvavat n. 15-30 senttisiksi ja ne painavat n. 300-550g. Keski-ikä on suurin piirtein 8-vuotta, mutta tunnetaan myös 10-vuotiaita siilejä. Kääpiösiili on liikunnan ystävä.

 

Siilien sairauksista ei toistaiseksi tiedetä paljon mitään. Valkovatsasiilien lempileluihin kuuluu: putket, joissa on kiva olla piilossa, juoksupyörä, syksyn kuivatut lehdet, joissa on mukava möyriä, tyhjä paperirulla, ja erilaiset pallot ja helistimet. Siilit pitävät lämpimästä, joten omassa pesässä olisi hyvä olla fleece-pala. Minisiilit ovat sisäsiistejä, joten niille kannattaa antaa oma vessa, jossa on vähäpaakkuuntuvaa kissanhiekkaa. Siilillä täytyy olla myös tarjolla raikasta vettä ja ruokaa. Häkin alustana voi käyttää puruja, heinää, fleece-paloja, tai sanomalehtiä. Siilejä saa siilikasvattajilta ja eläinkauppa paratiisilinnusta.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi