Olet tässä:  / Uutiset 2015 / Vaalit 2015 / Vieraskynä / (31.1.2015) Vaalit 2015: Koulutus ja sivistys

(31.1.2015) Vaalit 2015: Koulutus ja sivistys

pasi_kivisaari2

Olen sydämeltäni koulutuksen ja sivistyksen edistäjä. Meidän velvollisuus on kehittää ja edistää suomalaista koulutusta. Oppimisen iloa on vahvistettava.

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus laadukkaaseen ja innostavaan opetukseen sekä monipuoliseen oppimisympäristöön. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen on oltava uudistamisen kärjessä ja se edellyttää jatkuvaa koulutuksen ja opetuksen kehittämistä ja puolustamista.

Kasvatus- ja opetuspalvelut ovat kuntien ydintehtäviä, joilla on suuri paikallinen ja alueellinen merkitys. Kasvatuksen ja opetuksen taso on kunnan ja maakunnan kilpailuvaltti. Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat lähipalveluita, toisen asteen koulutus on järjestettävä lähialueella ja korkea-asteen koulutus jokaisessa maakunnassa.

Koulutus luo tulevaisuuden

Suomalaisen koulutuksen taso on maailmanhuippua. Suomalaiset opettajat ovat maailman parhaita. Viime vuosien huonosti kohdennettujen säästöjen vuoksi opetuksen laatu on joutunut uhatuksi tehokkuusajattelun raivatessa tilaa. Kasvatus- ja koulutussektori on investointi tulevaisuuteen. Koulutuksella on keskeinen rooli tavoitellessa talouden vakautta, kestävää kasvua, pitempiä työuria ja työllisyyttä. Sijoittamalla koulutukseen valtio turvaa suomalaisen yhteiskunnan toimivuutta, kilpailukykyä ja kansalaisten hyvinvointia. Maksuttoman ja laadukkaan varhaiskasvatuksen ja koulutuksen tulee olla kaikkien saavutettavissa joka puolella maata. Peruskoulutuksella on merkittävä kansallinen tehtävä. Perusopetus koskettaa jokaista suomalaista lasta ja nuorta vähintään yhdeksän vuoden ajan. Suomi ei voi hukata noita vuosia lyhytnäköiseen tai pikasäästöjä hakevaan koulutuspolitiikkaan. Koulutus on ihmisen ja kansakunnan tärkein voimavara.

Muuttuva yhteiskunta vaatii valmiuksia aiempaa nopeampiin muutoksiin: tekemään töitä, joita ei vielä ole olemassa, käyttämään tekniikkaa, jota ei ole vielä keksitty ja ratkaisemaan ongelmia, joista ei ole vielä tietoa. Koulutus on tärkeä yksilön elämänhallinnan kehittymisen kannalta.

Pasi Kivisaari
Keskustan kansanedustajaehdokas
Vaasan vaalipiiri

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi