Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (30.11.2015) Erikoinen yhdistelmä hämmästyttää – pinaattiletut jauhelihakastikkeen kanssa ovat koululaisten suosikkiruoka

(30.11.2015) Erikoinen yhdistelmä hämmästyttää – pinaattiletut jauhelihakastikkeen kanssa ovat koululaisten suosikkiruoka

Pinaattilettu-jauhelihakastikeyhdistelmän kehitti eläkkeellä oleva ruokapalvelukeskuksen päällikkö Mervi Röyskö. (KUVA: HARRI TOIVOLA)

Pinaattilettu-jauhelihakastikeyhdistelmän kehitti eläkkeellä oleva ruokapalvelukeskuksen päällikkö Mervi Röyskö. (KUVA: HARRI TOIVOLA)

Pinaattilätyt jauhelihakastikkeella kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, mutta se on pysynyt jo 1970-luvulta saakka Seinäjoen koululaisten suosikkiruokana.

–Kyllä tätä kollegat muualla Suomessa aina ihmettelevät. Yleensähän pinaattilettuja syödään perunan, vaalean peruskastikkeen ja hillon kanssa, sanoo ruokapalvelujohtaja Anna-Leena Pollari-Kupila Seinäjoelta.

Pinaattilettu-jauhelihakastikeyhdistelmän kehitti eläkkeellä oleva emäntä ja ruokapalvelukeskuksen päällikkö Mervi Röyskö. 40 vuotta sitten hän ei olisi voinut voinut aavistaa, millainen perinneherkku ruuasta tulisi.

–Ihmeelliseltä tuntuu, että se yhä vaan pysyy listalla. Salaisuus on maussa: jauhelihakastike jo sinänsä on lasten herkkua, vaikka pinaatti ei sitä olekaan. Joskus kokeiltiin porkkanaohukaisia jauhelihakastikkeen kanssa, mutta siitä ei tykätty, kertoo Röyskö.

Hänen mukaansa ruokayhdistelmän pontimena olivat 1970-luvulla tulleet uudet ravintosuositukset. Käytännössä pinaattiohukaiset korvasivat perunan, jota aiemmin oli tarjoiltu jauhelihakastikkeen lisukkeena.

Paikallisesta kouluruokaerikoisuudesta kertoi viime viikolla ensin Seinäjoen Sanomat.

SUOMALAISKOULUISSA nautitaan muitakin erikoisia suosikkiruokia. Monet niistä ovat oman alueensa tunnettuja perinneruokia, kuten perunavelli Siilinjärven koulujen ruokalistalla.

–Perunavelliä menee aivan niin paljon kuin vain jaksaa syödä, ja se tosiaan on ihan ykkössuosikki. Perunavellin kanssa syödään grahampiirakkaa. Myös omatekoisen mehukeiton kanssa tarjottava ohrapuuro on hirmu suosittu perinneruoka meillä, kertoo Siilinjärven ruokapalveluesimies Liisa Laakkonen.

Merenrantakaupunki Kaskisten erikoisuus on niinikään noin 40 vuotta sitten kehitetty kouluruoka nimeltä Keisarin keitto. Vastaava keittäjä Eila Tapanainen kertoo kasvis-lihakeiton salaisuuden olevan sen hieno rakenne – keisarin kun ei tarvitse turhia pureskella.

–Keitossa olevat palsternakka, selleri, porkkana, lanttu ja peruna suikaloidaan niin pieniksi, että niiden rakenne hieman hajoaa keitettäessä ja keitosta tulee aika sakeaa. Ei kuitenkaan mitään muhennosta.

Tamperelaisista ei voi puhua ilman mustamakkaraa. Kouluissa sitä kuitenkin tarjotaan vain noin kerran vuodessa, Tampere-päivänä.

–Mustamakkara on toisten herkku ja toisten inhokki. Suurin osa tamperelaisista kyllä syö mustaamakkaraa, mutta muualta tulleet sitä vierastavat, kertoo Lielahden koulun ruokapalveluesimies Tiina Mäkelä.

Samaa kuuluu rössypotulle, eli veripaltusta, perunoista ja sianlihasta valmistettavalle oululaiselle perinneruualle: myös sitä tarjoillaan nykyään vain perinneruokapäivänä.

Sen sijaan oululaiset saavat nauttia paistetuista muikuista. Kuusamossa listalta löytyy myös muikkulaatikko. Pellossa taas porokiusaus on lasten suosikkiruoka.

– Iltasanomat / Pirjo Latva-Mantila

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi