Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / Vaalit 2015 / (15.9.2015) Koulutuksesta välikysymys hallitukselle

(15.9.2015) Koulutuksesta välikysymys hallitukselle

hallitus

Eduskunnan neljä oppositiopuoluetta ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen mittavista koulutusleikkauksista.

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmien yhteisessä välikysymyksessä todetaan, että Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset vaarantavat tulevan kasvun, koulutuksellisen tasa-arvon ja osaamistason nousun.

Oppositiosta kristillisdemokraatit eivät ole mukana välikysymyksessä, koska puolueen mielestä ajankohta on huono kiristyneen työmarkkinatilanteen takia.

OAJ:n koulutusjohtajan Heljä Misukan mukaan on hyvä, että eduskunnassa jaetaan OAJ:n huoli koulutusleikkauksista.

– ­Massiivisten leikkausten lisäksi samaan aikaan kamppaillaan työmarkkinoiden sopimusoikeuden säilyttämisen puolesta, Misukka sanoo.

Välikysymyksessä muistutetaan, että edelliset ­ – sekä Kataisen että Stubbin – hallitukset tekivät jo isoja leikkauksia koulutukseen. Ennen eduskuntavaaleja kaikki eri puolueiden puheenjohtajat antoivat lupauksen, että koulutuksesta ei enää leikata.

Välikysyjät huomauttavat, että valitettavasti Sipilän johtaman hallituksen puolueet ovat pettäneet niin nuorille kuin koko kansalle antamansa vaalilupauksen. Hallitusohjelmassa päätettiin leikata opetuksesta ja tieteestä OAJ:n mukaan kolme miljardia euroa vaalikauden loppuun mennessä, välikysymyksessä todetaan.

Maan hallitus on opposition mielestä valinnut tien, joka vaarantaa Suomen uudistumisen. Hallituksen politiikka johtaa koulutustason nousun pysähtymiseen ja heikentää maamme tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Välikysymyksessä tuodaan esiin, että opetusalan ammattilaiset ja heitä edustava OAJ ovat lausuneet syvän huolensa koulutusleikkausten seurauksista. Useissa viime vuosina julkaistuissa tutkimuksissa ja selvityksissä todetaan, että Suomi on menettämässä asemansa koulutuksen mallimaana.

Oppositiopuolueiden mielestä hallitus on päätöksillään tehnyt arvovalinnan. Opetukseen ja koulutukseen tehdyt leikkauspäätökset ovat aivan liian suuria.

Välikysymyksessä muistutetaan, että hallitus haluaa Suomesta koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaan. Kuinka tämä tehdään, kun hallitus leikkaa pysyvästi koulutukselta ja tutkimukselta kolme miljardia euroa vaalikauden loppuun mennessä ja tämän laastariksi tarjotaan vain kertaluonteista 300 miljoonan euron kärkihanketta?

-Opettaja.fi

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi