Olet tässä:  / Ammatillinen koulutus / Lukio / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (17.8.2015) Oppilaat järkyttyivät mopo-onnettomuuskuvista

(17.8.2015) Oppilaat järkyttyivät mopo-onnettomuuskuvista

some

Viikonloppuna Mikkelissä sattuneesta onnettomuudesta netissä leviävät kuvat ovat järkyttäneet koululaisia ja opettajia. Mikkelin Lähemäen koulun rehtori toivoo huoltajilta keskusteluapua. Lapsille tulisi hänestä teroittaa mitä netissä saa ja mitä ei saa tehdä.

Mikkeliä on järkyttänyt laajasti lauantaina sattunut liikenneonnettomuus, jossa henkensä menetti 14-vuotias mopolla ajanut poika. Tapaus sai ikäviä lisäpiirteitä, kun sosiaalisessa mediassa levisi kuvia onnettomuuspaikalta, joissa näkyy onnettomuuden uhri.

Onnettomuus on puhuttanut myös paikallisissa kouluissa. Esimerkiksi Mikkelin Lähemäen koululla asiasta kuhistiin nuorten keskuudessa maanantaina ennen kouluaamua.

– Aamulla kun koulu alkoi, opettajat kysyivät minulta tiedänkö että tämänlainen onnettomuus on sattunut. Tietenkin tämän pohjalta pidin henkilökunnalle tiedotustilaisuuden, että käydään keskustelua luokissa. Pyysin opettajien tukea siihen, että miten toimitaan sosiaalisessa mediassa, Lähemäen koulun rehtori Vesa Räsänen kertoo.

Lähemäen koululta kerrotaan, että osa lapsista on joutunut käyttämään lääkäripalveluja viikonlopun aikana näkemiensä kuvien takia.

– Tietenkin on merkitystä, että kyseinen nuorukainen oli täällä kuusi vuotta. Suru on myös meidän aikuisten käsiteltävä.

Räsänen vetoaa lasten vanhempiin. Hänestä lasten kanssa tulisi käydä keskustelua siitä, mitä on luvallista ja sallittua kuvata.

 

– Minun käsittääkseni kirjoittamaton sääntö poliisilla kuin palokunnallakin on, että ainoastaan he kuvaavat ja muut eivät kuvaa vainajia.

”Seuratkaa fb-sivuja ja whatsup-ryhmiä”

Räsäsen mielestä vanhempien olisi myös syytä tutkailla lasten suostumuksella yhdessä facebook-sivuja ja whatsup-ryhmien kuvia, minkälaisia sisältöjä nettiin on laitettu.

– Tämä on pyyntö, ei käsky. Me tarvitaan vanhempia kasvatuskumppanuuteen koulun rinnalle. Kun tätä keskustelua tehdään läpinäkyvästi ja hyvässä hengessä, niin uskon, että näillä on jotain merkitystä. Nykynuoret käsittelevät maailmaa eri tavalla kuin minun ikäiset miehet ja naiset.

– Olen ottanut tämän asian vilpittömästi esille, koska nyt olisi korkea aika pysähtyä miettimään. Meillä on valitettavasti liian usein kiire ja kiireen vuoksi emme ehdi asioita pohtia. Aina pitää sattua jotain ikävää, ennen kuin joku herää pohtimaan, mikä on täysin soveliasta ja mikä ei.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi