Olet tässä:  / Arkisto 2013 / Lapsen ja nuoren masennus / (15.5.2013) Koulun lisääntyneet väkivaltatilanteet huolettavat OAJ:tä

(15.5.2013) Koulun lisääntyneet väkivaltatilanteet huolettavat OAJ:tä

vakivalta_koulu

OAJ:n mukaan opetustoimen henkilöstöön kohdistuneet väkivalta- ja uhkatilanteet ovat yleistyneet viime vuosina. Järjestö selvitti tilannetta 18 suuressa kaupungissa.

– Kirjattuja uhkatilanteita opetustoimessa oli vuonna 2012 yli 5 300, kun vuotta aiemmin luku oli vajaat 4 600 ja sitä edellisenä vuonna kirjattiin vajaat 2 800 tapausta. Nämä uhkatapaukset ovat kuitenkin ilmeisesti vasta jäävuoren huippu, sillä ilmoitusmenettelyä ei ole ollut käytetty yhtäläisesti, Luukkainen huomauttaa.

– Luvut herättävät kysymään, millaista on koulutyön arki ja mikä on kehityksen suunta, kun suurimmissa kunnissa kirjataan joka tapauksessa vuosittain tuhansia uhkatilanteita. Myös yhä suurempi joukko opettajista kertoo joutuneensa väkivallan kohteeksi. Työsuojelun ja kohtuullisten työolojen pitää toteutua myös opettajien kohdalla. Heidän täytyy voida myös puuttua koulun häiriötilanteisiin ilman pelkoa. On myös voitava edellyttää, ettei opettajien ja kasvattajien tarvitse kuunnella työssään solvauksia ja haistattelua.

Levottomuus ja työrauhaongelmat häiritsevät kohtuuttomasti opiskeluhaluisen enemmistön koulutyötä. Siksi on paikallaan, että eduskunta täsmentää koulutuksen lainsäädäntöä niin, että työrauha ja opiskelun turvallisuus paranevat.

– Suurin merkitys on kuitenkin sillä, että koulutuksen ja varhaiskasvatuksen perusta pidetään hyvässä kunnossa myös taloudellisesti vaikeampina aikoina.

Kohtuullinen ryhmäkoko, riittävä määrä opetusta ja ohjausta sekä pätevät opettajat ovat niitä keskeisiä tekijöitä, jotka edistävät koulun työrauhaa ja oppimista.

Opetusalalla tulisikin säätää mm. ammattirekisteristä, joka korostaisi opettajan ammatillisen pätevyyden ja koulutuksen merkitystä, Luukkainen ehdottaa.

Hallituksen lakimuutosesitystä koulun työrauhasta odotetaan eduskunnan käsittelyyn kevään aikana. OAJ on esittänyt tarkennuksia rehtorin ja opettajan oikeuksiin, koulun ja kodin yhteistyöhön sekä oppilaan velvollisuuksiin. Luukkainen korostaa, että opettajat tarvitsevat selkeästi osoitetun tuen ja arvostuksen työlleen niin päättäjiltä kuin vanhemmiltakin.

-OAJ:n tiedote

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi