
(15.10.2012) Opettajat kertovat häiriöoppilaista: Pulpetit lentävät, saksia vahditaan
Helsingin Sanomat pyysi opettajilta kokemuksia oppilaista, jotka eivät ole koulukuntoisia. Opetusalan ammattijärjestö OAJ välitti kirjeet nimettöminä. Tässä osia niistä.
Yhtenä päivänä…
”Ekaluokkalainen alkoi yhtäkkiä sotkea lyijykynällään hirveän raivon vallassa matematiikan oppikirjaansa. Hän heitteli kirjansa, kynänsä ja pulpettinsa kohti muita. Huusi, äänteli ja raivosi. Mitään kontaktia häneen ei saatu. Silmissä leiskui raivo.
Kannoimme hänet koulunkäyntiavustajan kanssa käytävään. Hän riehui, potki, hakkasi, kynsi ja puri meitä. Jouduimme käytävällä pitelemään häntä, jottei hän tekisi itselleen mitään pahaa. Tässä tilanteessa muut ekaluokkalaiset jäivät yksin ihmettelemään tilannetta. Paikalle hälytettiin rehtorit katsomaan lapsen koulukuntoa. Hänet päätettiin laittaa kotiin rauhoittumaan.
Onneksi koululääkäri kirjoitti lähetteen lasten psykiatriselle. Vähintään kerran viikossa soitin sinne ja kerroin tapahtumista luokassa. Ja siellä aina todettiin, että heillä on lääkäripula ja pitkät jonot.
Myöhemmin oppilas hakkasi viittä luokkamme oppilasta niin, että he joutuivat käymään terveydenhoitajan luona tarkistamassa ruhjeensa. Päätettiin, että hän aloitti koulupäivänsä vasta ruokailusta. Konfliktit jatkuivat. Hän hermostui aina, kun teimme jotain käsillämme, esim. kirjoitimme tai leikkasimme saksilla.
Välillä hän oli ’lomalla’ koulusta. Vanhemmatkin istuivat oppitunneilla rauhoittelemassa.
Lopulta lapsi pääsi sairaalaan. Ja sieltä pois. Hänet palautettiin takaisin muiden oppilaiden joukkoon, koska koettiin, ettei hänelle ollut apua psykiatrisesta hoitojaksosta. Pohdin, että kuinka me tavalliset riviopettajat sitten pärjäämme tällaisten lasten kanssa?”
Aku Ankka auttaa
”Tilanne tältä syksyltä: Yläkoululainen, jonka poistin luokasta, uhitteli oven raossa palava sytkäri kädessään, etten saa sitä häneltä pois. Ovea en saanut kiinni, jalka oven välissä, luokassa olevat oppilaat olivat peloissaan, mitä tapahtuu.
Ratkaisu: Kuraattori kehottaa oppilasta istumaan tunnilla ja lukemaan Aku Ankkaa, jotta opettaja pystyisi opettamaan.”
Soita 112
”Oppilasta ei saatu psykiatriseen hoitoon, koska vanhemmat eivät jaksaneet taistella hoitopaikasta. Tilanne oli luokassa erittäin raskas: jatkuvaa jännityksessä olemista, tsekkaamista, ettei ole saksia tai teräviä kyniä saatavilla jne. Tilanne kesti useita kuukausia.
Rehtorin ohje oli, että ensin soitetaan kotiin ja ellei koti hae oppilasta pois, soitetaan 112.
Tilanne päättyi oppilaan kannalta traumaattisesti huostaanottoon ja sitä kautta hoitopaikan saamiseen. Mietin vain, miten paljon vähemmän traumaattinen tilanne olisi ollut jos oppilas olisi päässyt asianmukaiseen hoitoon ajoissa.”
Ei pärjää sairaalassa
”Sairaalakoulun opettaja totesi, että osa oppilastani ei pärjäisi edes sairaalakoulussa. Olisivat todennäköisesti suurimman osan ajasta osastolla, koska eivät ole koulukuntoisia. Osan oppilaiden kohdalla hoito on viivästynyt. Yhden kohdalla johtuen hoitavan tahon mokasta, toisen kohdalla johtuen siitä, että vanhemmat ovat kieltäytyneet hoidosta.”
Tappouhkauksia
”Oppilas on sylkenyt opettajia, lyönyt, potkinut, heittänyt tuolilla sekä uhannut useasti tappaa. Hän on piirtänyt vihkoonsa lukuisia kuvia, joissa opettajia tapetaan erilaisilla aseilla.
Hoitava taho on todennut, että oppilaan hoitoa ei voi aloittaa, koska hän ei siihen vielä kykene. Silti hän voi olla koulussa.
Asiaa on pyritty ratkaisemaan siten, että oppilaan koulupäivää on lyhennetty 3 tuntiin. Sekin on liikaa, mutta 2 tuntia ei onnistu, koska iltapäivähoito ei ala niin aikaisin. Missä lapsi olisi tämän ajan?”
Uintia lattialla
”Lapsi pystyy työskentelemään päivässä 10-30 minuuttia. Loppuajan hän riehuu luokassa, juoksentelee, konttaa, ui lattialla, piiloutuu, kiipeilee ikkunoista, karkaa, on väkivaltainen toisia oppilaita tai aikuisia kohtaan. Lapsi on useaan otteeseen kiinnipidossa.
Lapsen koulunpäivät on lyhennetty 3 tuntiin, mutta hänen päivänsä on usein katkennut väkivaltaiseen käytökseen toisia kohtaan ja ylipäänsä suureen olemisen vaikeuteen luokassa.
Oppilas on sitonut koko syksyn viereensä yhden aikuisen, joka on käytännössä joutunut toimimaan ’lapsenvahtina’ koko ajan.”
Haarukalla lyömistä
”Luokassa on tänä syksynä tehty noin 50 väkivaltailmoitusta sekä opettajiin että avustajaan kohdistuneen väkivallan vuoksi. Ja tässä ei ole mukana ne väkivaltatilanteet, joissa lapsi lyö, hakkaa, kuristaa tai potkii luokkatoveriaan. Väkivalta on usein lyömistä, potkimista, raapimista, sylkemistä, tavaroitta heittelyä, päällä lyömistä, haarukalla lyömistä, kynällä lyömistä jne.”
Käytävät tyhjiksi
”Minua on lukemattomia kertoja uhattu tappaa, huoriteltu, uhattu teräaseilla. Minua kohti on heitetty kirjoja, tuoleja, pulpetteja ja kaikkea mahdollista luokan irtainta. Olen joutunut tyhjentämään käytäviä ja ohjaamaan oppilaita luokkiin aggressiivisesti käyttäytyvän oppilaan tieltä.
Osa näiden lasten vanhemmista on ollut hyvin huolissaan jälkikasvunsa käytöksestä, osan mielestä lapsen huonon käytöksen syynä on ollut epäpätevä ja asiansa osaamaton opettaja.
Joidenkin huoltajien mielestä opettajat ja koulun henkilökunta tekevät heidän lastensa elämästä helvettiä lastensuojeluilmoitusten ja kotiasioihin puuttumisen muodossa.”
Tuoleja niskaan
”Päälleni on syljetty, minua on tönitty, potkittu, lyöty ja purtu. Minua on nimitelty ja huoriteltu. Minua kohti on heitetty sählymaila sekä päähäni on heitetty kivi. Olen osallistunut useisiin kiinnipitotilanteisiin, joissa oppilaat eivät ole läheskään aina olleet omia oppilaita. Olen myös joutunut puuttumaan tilanteeseen, jossa oppilas on heitellyt ruokalassa tuoleja syömässä olleiden oppilaiden päälle.”
Tarjolla tukityyny
”Luokassa on ollut 6-8 oppilasta ja kaksi aikuista. Oppilaita on tuettu monin tavoin:
Käytössä on tunne-elämän säätelyyn liittyvät kortit, taulut ja liikennevalot sekä sohvia, joissa levätä. On stressipallo, tunnemittari sekä tukityyny.
Opettaja on ollut oppilaan kanssa ulkona jokaisella välitunnilla. Opiskeltavaa oppiainesta on eriytetty, apuna on käytetty mm. kuvatukea ja musiikkia.
Jokainen koulupäivä on aloitettu yhteisellä aamupiirillä, jossa on käyty läpi koulupäivään liittyvät oleelliset asiat, siirtymät ja mahdolliset muutokset.”
Raiskaan teidät
”Kahdella oppilaalla on vakavia ongelmia. Toinen on jo ala-asteen lopulla naisopettajia painavampi ja uhoaa ja uhkailee väkivallalla. Hän kiusaa ja suorastaan rääkkää henkisesti muita, haastaa tappeluihin ja tönii, tarttuu kurkusta jne. välitunneilla. Vaatii aikuisten jatkuvaa vieressä oloa, jotta kaikilla olisi edes suurinpiirtein turvallista.
Toinen on päihdekonkari ja pikkurikollinen, jota suojaa vain nuori ikä. Hoitopaikkaa on yritetty saada noin kaksi vuotta. Lapsi huutaa kurkku suorana pahaa oloaan monella tavalla: ’Vittu minä tapan ja raiskaan teidät kaikki, saatana että ahdistaa, raiskaan teidät perseeseen, paloittelusurmaan teidät.’
Raivokohtaukset ovat päivittäisiä.”
Huoli lapsista
”Välillä on todella surullinen olo näiden lasten puolesta. Täytyykö heidän yrittää itsemurhaa tai pahoinpidellä törkeästi joku, ennen kuin hoitopaikka löytyy?”
Pienluokat ovat pahimmillaan kuin lasten loppusijoituspaikkoja. On uskomattoman väärin sijoittaa samaan luokkaan esimerkiksi oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia väkivaltaisten ja vaarallisten oppilaiden kanssa.”
Sydän särkyy
”Tiedän tilanteen, jossa koulun perusteltu lastensuojeluilmoitus oppilaasta on peruttu huoltajan painostuksen vuoksi.
Kyllä sydän särkyy tällaisissa tapauksissa oppilaan puolesta.”
Tulevaisuus?
”Osa näistä psyykkisesti erittäin vaikeastioireilevista lapsista on saatu hoitoon ja kuntoutettua lääkehoidon ja erilaisten terapioiden avulla. Minunkin 20 vuoden aikana kohtaamista lapsista, nykyisistä aikuisista, on hyvissä ammateissa, toivomissaan jatko-opiskelupaikoissa ja kiinni elämässä.
Osa toistaa vanhempiensa mantraa ja kasvattaa jo uutta sukupolvea huorittelemaan ja hakkaamaan koulun aikuisia.
Kuinka monta Jokelaa ja Columbinea tarvitaan, että lasten hätä huomataan?”
(Helsingin Sanomat, 14.10.2012)
KIRJOITA KOMMENTTI: