
(13.10.2016) OAJ opettajien ja oppilaiden yhteenotoista: Opettajien koulutus konflikteihin voi olla puutteellista
Lisäkoulutus auttaisi opettajia selviytymään vaikeista tilanteista, uskoo OAJ:n Nina Lahtinen.
Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) toivoo, että luokkahuoneissa puhjenneiden riitojen ratkaisemista harjoiteltaisiin nykyistä enemmän.
Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt videoita, joissa lahtelaisen koulun opettaja huutaa ja raivoaa kahdeksannen luokan oppilaille. Videoiden perusteella on mahdoton sanoa, miten tilanne on alkanut.
Yleensä ottaen on selvää, että työrauha luokissa riippuu sekä oppilaista että opettajista. Jälkimmäisten saama koulutus voi kuitenkin olla kirjavaa ja jopa puutteellista.
Yliopistoissa opettajankoulutuksesta vastaavat yksiköt päättävät opetuksensa sisällöstä itsenäisesti. Yhtenäistä ohjetta esimerkiksi riitojen ehkäisemisestä ja ratkaisemisesta ei ole, sanoo OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen.
– Totta kai koulutukseen pitäisi kuulua näiden tilanteiden opettaminen, hän sanoo.
Tulipalolta suojautumista harjoitellaan, kännykän pois ottamista ei
Lahtisen mukaan myös peruskouluissa täytyisi olla selvät suunnitelmat erilaisten ongelmien varalta. Pelkkä ohjeiden lukeminen ei riitä.
– Kun käyn luennoimassa sadalle opettajalle ja kysyn, kuinka moni on harjoitellut esimerkiksi kännykän pois ottamista oppilaalta, niin korkeintaan kaksi viittaa. Sen sijaan toimintaa tulipalossa on harjoitellut jokainen.
Keväällä julkaistun opettajien työolobarometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan yli neljännes peruskoulun opettajista oli kokenut epäasiallista kohtelua tai kiusaamista oppilaiden taholta edellisen vuoden aikana. Tästä pystyy päättelemään, että oppilaiden huono käytös on iso osa ongelmaa.
Jo perusopetuslaissa todetaan, että ”oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti”.
– Se on paras pykälä. Jos sitä noudatettaisiin, homma toimisi, toteaa OAJ:n Lahtinen ja korostaa, ettei lakeja muokkaamalla voi ratkaista kaikkea.
Lahtisen mielestä olennaisinta on ennaltaehkäisy: koulujen toimintakulttuuri on saatava sellaiseksi, etteivät tilanteet pääse kärjistymään.
– YLE / Jaakko Mannermaa
KIRJOITA KOMMENTTI: