Olet tässä:  / Arkisto 2011 / Peruskoulu / (28.10.2011) Kemin Sauvosaaren koululle karkittomuus on ollut ”iso juttu”

(28.10.2011) Kemin Sauvosaaren koululle karkittomuus on ollut ”iso juttu”

Heli+Veijola

Kemissä 160 oppilaan Sauvosaaren koulu julistautui viime maaliskuussa karkittomaksi kouluksi. Viidesluokkalaisten mielestä se tuntui sekä hyvältä että pahalta. ”Ensin tuntui kurjalta, kun yhtäkkiä ei ollutkaan karkintuoksuisia synttäreitä tai hassupäiviä, ja etenkin kun kavereilla muissa kouluissa oli. Mutta pian huomasimme, että karkiton koulu tuntuikin kivalta: olemme ylpeitä, kun pidämme itsestämme huolta, voimme paremmin ja niin voivat myös hampaamme.”

Koulun johtajalle Heli Veijolalle kouluruokailun kehittäminen on sydämen asia, ja karkittomuus on olennainen osa sitä: ”Olemme tehneet paljon työtä miellyttävän ja ravitsevan kouluruokailun eteen. Viime talvena vain ylittyi jokin raja. Koulu tuoksui liian usein karkille, ja karkki hallitsi liian paljon juhliamme. Vanhempainyhdistys tuki heti karkittomaksi julistautumista tarjoamalla meille ksylitolipastilliautomaatin lounaiden jälkeiseen suunhoitoon. Seuraavana toivelistalla olisi ravitseva välipala iltapäiviksi.”

Heli Veijolan mukaan karkiton koulu on todellisuudessa iso muutos, joka vaatii yhtenäisyyttä koulun ja kodin kesken. ”Kun lapsilta otetaan makeiset ja limut pois, tilalle on annettava jotakin. Meillä se on ollut päivittäistä ksylitolia ja juhlapäivien piristämistä yhteisellä tekemisellä: leipomalla yhdessä, tekemällä popcornia tai syömällä joskus jäätelöä. Retkipäivinäkin paras janojuomamme on vesi. Vanhemmat ovat olleet mielissään, kun koulu on pystynyt tukemaan heitä kasvatustavoitteissa.”

Myös opettajat ovat “karkittomia”. Opettajainhuoneen kahvimakeat on vaihdettu voileipiin, jäätelöön ja hedelmiin.

Kuinka Sauvosaaren karkiton koulu kerää nyt varoja luokkaretkiin, kun makeisten myynti ei sovi kulttuuriin?

”Tiedän, että tämä on yleinen tapa, mutta meidän koulumme ei koskaan kerää rahaa luokkaretkiin. Retket kustannetaan koulun varoin ja tarvittaessa vanhempien avustuksin. Tietysti olisi hienoa, jos valtio tukisi oppilas- ja vanhempainyhdistyksiä koululaisten hyvinvoinnin edistämiseen tarkoitetuilla varoilla.”

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi