Olet tässä:  / Peruskoulu / Uutiset 2015 / (4.5.2015) Koululaisen ruoka-annos: Annoksia on monennäköistä

(4.5.2015) Koululaisen ruoka-annos: Annoksia on monennäköistä

Kuvasimme neljänä päivänä Kuopion koululaisten ruokailua ja kysyimme heidän mielipiteitään kouluruoan laadusta. Toisinaan valokuva lautasesta kertoo enemmän kuin monisanainen kommentti.

Maksuton kouluruoka on harvinaisuus maailmalla, mutta Suomessa kouluruoka saa aika ajoin moitteita osakseen. Suomessa koululaiset saadaan ruokittua pikkurahalla: raaka-aineisiin uppoaa monin paikoin alle euro annosta kohden.

Keräsimme neljän päivän ajan kommentteja ja kuvia kuopiolaisissa kouluissa tarjottavasta kouluruoasta. Klikkaa alla olevia kuvia ja katso, mitä oppilailla oli kerrottavanaan.

Lähde: YLE verkkosivut

Pyysimme oppilaita arvioimaan kouluruoan makua, ulkonäköä, tuoksua ja riittävyyttä. Ensimmäisenä päivänä ruokalistalla oli jauhelihakastike tai papu-kasviskastike, keitetyt perunat ja kiinankaalisalaatti. Tässä on malliannos, jolta kouluruoan pitäisi näyttää. "Olen kiitollinen, että koulussa saa ruokaa, joten yritän olla valittamatta mausta", viestitti yksi oppilaista.

Pyysimme oppilaita arvioimaan kouluruoan makua, ulkonäköä, tuoksua ja riittävyyttä. Ensimmäisenä päivänä ruokalistalla oli jauhelihakastike tai papu-kasviskastike, keitetyt perunat ja kiinankaalisalaatti. Tässä on malliannos, jolta kouluruoan pitäisi näyttää. ”Olen kiitollinen, että koulussa saa ruokaa, joten yritän olla valittamatta mausta”, viestitti yksi oppilaista.

Ruokalistalla kalakeittoa tai kasviskeittoa, salaattia ja tomaattia. Tämä ruoka oli viikon suosikki koululaisten omien arvioiden perusteella. "Minulla on erityisruokavalio. Todella hyvää." "Välil hyvää ja välil ei." "Perunat ovat kuitenkin aina kumisia."

Ruokalistalla kalakeittoa tai kasviskeittoa, salaattia ja tomaattia. Tämä ruoka oli viikon suosikki koululaisten omien arvioiden perusteella. ”Minulla on erityisruokavalio. Todella hyvää.” ”Välil hyvää ja välil ei.” ”Perunat ovat kuitenkin aina kumisia.”

Ruokalistalla porkkanalihalaatikkoa tai soija-porkkanalaatikkoa ja jäävuorisalaattia. Osa koululaisista toivoi, että ruoka valmistettaisiin oman koulun keittiössä – tietämättä, että näin todella tapahtuukin. Myös aromivahvennetta toivottiin vähennettäväksi, vaikka sitä ei välttämättä käytettäisi ollenkaan.

Ruokalistalla porkkanalihalaatikkoa tai soija-porkkanalaatikkoa ja jäävuorisalaattia. Osa koululaisista toivoi, että ruoka valmistettaisiin oman koulun keittiössä – tietämättä, että näin todella tapahtuukin. Myös aromivahvennetta toivottiin vähennettäväksi, vaikka sitä ei välttämättä käytettäisi ollenkaan.

Ruokalistalla vappuateria: nakkeja tai kasvispyöryköitä, perunasosetta, punakaalisalaattia. Eikös nakit ja muusi olekaan lasten suosikkiateria? Tämä sai huonoimmat pisteet. "Maistuu todella paljon einesruualta."

Ruokalistalla vappuateria: nakkeja tai kasvispyöryköitä, perunasosetta, punakaalisalaattia. Eikös nakit ja muusi olekaan lasten suosikkiateria? Tämä sai huonoimmat pisteet. ”Maistuu todella paljon einesruualta.”

Keskimääräinen arvosana oli 7 ½. Usein moitteet koskivat mauttomuutta tai rakennetta. "Mauttomia ja koostumukseltaan mössöisiä." "Näyttää vauvan ruokasoseilta." "Parantunut lähiaikoina ja ruokiin on tullut makua."

Keskimääräinen arvosana oli 7 ½. Usein moitteet koskivat mauttomuutta tai rakennetta. ”Mauttomia ja koostumukseltaan mössöisiä.” ”Näyttää vauvan ruokasoseilta.” ”Parantunut lähiaikoina ja ruokiin on tullut makua.”

"Porkkanamössö" on jakanut laitoskeittiön asiakkaiden mielipiteitä ja se pantiin jo kertaalleen vaihtoon. "Porkkanan käyttöä voisi vähentää." "Porkkanaraaste, ikuinen viholliseni." "Jokaisessa kasvisruuassa samat mausteet, joten se on aika tympeää".

”Porkkanamössö” on jakanut laitoskeittiön asiakkaiden mielipiteitä ja se pantiin jo kertaalleen vaihtoon. ”Porkkanan käyttöä voisi vähentää.” ”Porkkanaraaste, ikuinen viholliseni.” ”Jokaisessa kasvisruuassa samat mausteet, joten se on aika tympeää”.

Paras palaute on tyhjäksi syöty lautanen, mutta koululaiset antoivat ruuistaan kiitosta myös kirjoitettuna. "Se on raikasta, hyvää ja terveellistä. Pidän kouluruuasta paljon."

Paras palaute on tyhjäksi syöty lautanen, mutta koululaiset antoivat ruuistaan kiitosta myös kirjoitettuna. ”Se on raikasta, hyvää ja terveellistä. Pidän kouluruuasta paljon.”

Vaikka kouluruoka suunniteltaisiin miten monipuoliseksi ja ravitsevaksi tahansa, lopputulos tarjottimella on toisinaan tällainen. "No siis... suurimmaks osaks pahaa ruokaa." "Ennen oli monipuolisempaa ja parempaa ruokaa."

Vaikka kouluruoka suunniteltaisiin miten monipuoliseksi ja ravitsevaksi tahansa, lopputulos tarjottimella on toisinaan tällainen. ”No siis… suurimmaks osaks pahaa ruokaa.” ”Ennen oli monipuolisempaa ja parempaa ruokaa.”

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi