Olet tässä:  / Arkisto 2009 / (12.4.2009) Häpeä ja huoli arjesta painavat velkaongelmissa

(12.4.2009) Häpeä ja huoli arjesta painavat velkaongelmissa

Valtakunnallinen

Huononeva taloustilanne saa yhä useamman etsimään kuuntelevaa korvaa huolilleen. Esimerkiksi Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelimeen tulee jatkuvasti enemmän soittoja, jotka koskevat työttömyyttä, velkaantumista ja taloudellisia ongelmia.

– Vielä alkuvuodesta taloudelliset huolet eivät näkyneet, mutta nyt puheluita alkaa olla selkeästi enemmän. Yhteiskunnan tapahtumat näkyvät aina viiveellä, koska ihmiset yrittävät sinnitellä yksin viimeiseen saakka, sanoo vastaava kriisityöntekijä Pirjo-Riitta Liimatainen Suomen mielenterveysseuran SOS-keskuksesta.

Eniten Liimataisen mukaan soittajia painaa huoli arjessa selviytymisestä. Huikentelevaisella elämäntyylillä velkaantuneita on pulmien kanssa painiskelevista vain pieni osa.

– Useaa on kohdannut työttömyys tai lomautus. Silloin huolettavat ihan perusasiat, kuten ruoan saaminen pöytään ja lasten vaatettaminen.

Mielenterveysseuran kriisipuhelin vastaa kuukaudessa noin 3 000-4 000 soittoon. Eniten yhteyttä otetaan edelleen ihmissuhdeongelmissa ja esimerkiksi yksinäisyyden vuoksi.

Apua kannattaa etsiä heti

Velkaongelmien lisääntyminen näkyy kriisipuhelimen lisäksi myös muun muassa kuntien velkaneuvonnoissa ja kirkon diakoniatyössä. Seurakuntadiakonian työalasihteerin Tiina Saarelan mukaan lähes kaikilla kirkosta apua hakevilla on jotakin velkaa.

– Pikaluotto-ongelmat ovat lisääntyneet aivan selvästi viime aikoina. Osalla on asuntolainoja, joiden hoito on vedetty niin tiukoille, että kun jotakin yllättävää sattuu, niitä ei pystytä hoitamaan ilman lyhytaikaista luottoa, Saarela sanoo.

Sekä Liimatainen että Saarela kehottavat kaikkia talousongelmien painamia ottamaan johonkin auttavaan tahoon yhteyttä heti, kun ongelmat alkavat kasaantua. Moni avun tarvitsija on kuitenkin häpeissään, minkä vuoksi apua ei haluta hakea.

– Ihmiset etsivät aina itsestään niitä syitä, joiden vuoksi ongelmiin on jouduttu. Esimerkiksi työttömyydestä ajatellaan, että itse ei ollut työntekijänä tarpeeksi hyvä, vaikka nykyisin se voi kohdata lähes kaikkia, Liimatainen sanoo.

  • Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin 010 195 202 ja kotisivut

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi