Olet tässä:  / Uutiset / Uutiset 2022 / (3.8.2022) Nuorten itsetuhoisuus voi oireilla monella eri tavalla

(3.8.2022) Nuorten itsetuhoisuus voi oireilla monella eri tavalla

Nuorten itsetuhoisuus on paljon muutakin kuin viiltelyä, itsemurhayrityksiä tai itsemurhia. Tuoreen Tampereen yliopistossa tehdyn väistökirjatutkimuksen mukaan suomalaisnuorten itsetuhoisuus ilmenee monimuotoisesti.

Terveystieteiden maisteri Tiina Maria Miettinen tutki väitöskirjassaan nuorten itsetuhoisuuden syitä sekä kokemuksia avusta itsetuhoisten nuorten ja heidän vanhempiensa näkökulmasta.

– Nuorten itsetuhoisuus saattaa ilmetä esimerkiksi syömisen tai syömättömyyden kautta itsensä vahingoittamisena, päihteiden vahingollisena käyttämisenä tai toiveina itsensä vahingoittumisesta, kertoo Tiina Maria Miettinen.

Merkit voivat jäädä myös piiloon. Jos nuorella todetaan esimerkiksi syömishäiriö tai rajua päihteiden käyttöä niin taustalta voikin löytyä vakavia ajatuksia itsensä vahingoittamisesta.

Tutkimukseen osallistui 28 nuorta ja 23 vanhempaa.

Itsetuhoisuuden taustalla monia syitä

Nuorten itsetuhoisuuden taustalta löytyy monia syitä, kuten masennusta tai muita mielenterveyden ja tunne-elämän vaikeuksia, yksinäisyyttä ja kiusatuksi tulemista.

– Vanhempien ja kavereiden pitää kuunnella nuorta herkällä korvalla. Sillä vaikka nuoren itsetuhoiset ajatukset olisivatkin vain ajatuksen tasolla, ei tarvita isoakaan asiaa, joka voi laukaista tekemään jotakin kohtalokasta, sanoo Tiina Maria Miettinen.

Lue koko artikkeli (YLE.fi)

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi