Olet tässä:  / Arkisto 2008 / Kauhajoen kouluammuskelu / (23.9.2008) Opetushallitus tiedottaa Kauhajoen ampumistapauksen johdosta

(23.9.2008) Opetushallitus tiedottaa Kauhajoen ampumistapauksen johdosta

Tukea kouluille ja oppilaitoksille kriisitilanteissa 

Materiaalissa käsitellään kriiseihin varautumista, toimintaohjeita kriisin sattuessa, kriisin käsittelyä ja jälkihoitoa sekä kriisien käsittelyä mediassa. Aineistot on päivitetty Kauhajoen välikohtauksen johdosta.

Ampumavälikohtaus Kauhajoella

Kauhajoen koti- ja laitostalouden oppilaitoksessa on tapahtunut vakava ampumavälikohtaus. Koulujen ja oppilaitosten on hyvä varautua käsittelemään asiaa oppilaiden ja opiskelijoiden sekä heidän perheidensä kanssa. On tärkeää huolehtia kaikkien koulujen tai oppilaitosten jäsenien turvallisuuden tunteesta. Rehtorin ja opetushenkilöstön sekä oppilas- ja opiskelijahuoltohenkilöstön on tärkeä kokoontua ja sopia yhdessä toimintatavoista koulun oman kriisisuunnitelman mukaisesti. Opetushallitus tulee lisäämään tarvittaessa tukiaineistoa näille sivuille.

Lähipäivinä on hyvä huomioida seuraavat asiat kouluissa ja oppilaitoksissa:
– Koulun kriisiryhmän tulisi sopia tukitoimista: miten koulussa tarjotaan tarvittaessa välitöntä psyykkistä tukea, miten asiasta tiedotetaan koteihin ja miten koteja tuetaan asian käsittelyssä.
– Kriisiryhmä voi ohjeistaa koulun aikuisia kohtaamaan lasten ajatuksia ja tunteita tapahtuneesta sekä rohkaista opettajia käsittelemään tapahtunutta luokissa.
– Toimintatavoista on hyvä myös kertoa oppilaille ja huolehtia siitä, että oppilaat ja vanhemmat tietävät, miten koulussa lähipäivinä toimitaan, mitä oppilailta odotetaan koulutyön suhteen ja millaista tukea on olemassa.

Lisätietoja antavat tukeen liittyvissä kysymyksissä opetusneuvos Heidi Peltonen, puh. 040 348 7272 ja opetusneuvos Pia Kalkkinen, puh. 040 348 7271.
Muissa asioissa suunnittelujohtaja Petri Pohjonen, puh. 040 348 7139. Sähköpostit: etunimi.sukunimi@oph.fi

Tästä opetushallituksen materiaalisivulle

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi