Olet tässä:  / Arkisto 2007 / (21.8.2007) Sarkomaa lupaa parannuksia perusopetukseen

(21.8.2007) Sarkomaa lupaa parannuksia perusopetukseen

[print_link]

Sarkomaa lupaa parannuksia perusopetukseen 

Hallitus aloittaa ensi vuonna peruskouluopetuksen laadun parantamisen, sanoo opetusministerin Sari Sarkomaa (kok.). Ministeri muistuttaa, että perusopetukseen panostaminen on sinivihreän hallituksen keskeisiä linjauksia. 

Perusopetuksen tulevat lisävoimavarat suunnataan erityisesti oppilaanohjauksen ja erityisopetuksen vahvistamiseen, ministeri Sari Sarkomaa lupaa.

– Ne ovat keskeinen keino vaikuttaa yksilölliseen oppimiseen. Haluan, että kouluissa voidaan keskittyä ydintehtävään: opettamiseen ja oppimiseen, sanoo tiistaina Forssassa puhunut Sarkomaa.

Yleissivistävän koulutuksen valtionosuuksia on nostettu yhteensä lähes 100 miljoonaa euroa vuoden 2008 talousarviossa. Valtionosuuksien lisäksi hallitus suuntaa perusopetuksen kehittämiseen ensi vuonna 18 miljoonaa euroa. Koko vaalikauden ajalle hallitus on varannut Sarkomaan mukaan 80 miljoonaa euroa perusopetuksen parantamiseen.

”Opettajalla oltava aikaa jokaiselle oppilaalle”

Opetusministeri korostaa, että perusopetuksessa on yhä paremmin pystyttävä tunnistamaan niin oppimisvaikeudet kuin lahjakkuudetkin. Esimerkiksi oppilaanohjausta ei nykyisin pystytä aina toteuttamaan lakien edellyttämällä tavalla.

Sarkomaan mukaan opetusryhmien kokoon puututaan voimakkaasti vaalikauden aikana opetuksen laadun parantamiseksi.

– Opettajalla on oltava aikaa jokaiselle oppilaalle. Pienessä opetusryhmässä on helpompi puuttua kiusaamiseen, auttaa niitä, jotka tarvitsevat erityishuomiota sekä tukea monipuolisesti lahjakkuutta, Sarkomaa pohtii.

Ministeri katsoo myös, että sopivan kokoisissa luokissa on myös mm. helpompi pitää yhteyttä huoltajiin ja estää koulupudokkuutta; samalla parannetaan myös opettajien työolosuhteita.

YLE Uutiset

***********************************************

Oma kommentti Opetusministeri Sarkomaan lausuntoon

Nyt tulikin mielenkiintoinen uutinen. Opetusministeri Sari Sarkomaa aikoo puuttua perus- ja erityisopetuksen tilaan. Vuodesta 2000 olen seurannut opetusministereiden lupauksia ao. asiassa.

Vuonna 2000 silloinen opetusministeri Maija Rask (SDP) antoi ”lupauksen” STT:n jutun yhteydessä (missä myös minua haastateltiin) työryhmän perustamisesta joka tutkisi erityisopetuksen tilaa. Vuodet kuluvat ja kuluvat.. mitään ei kuulu, työryhmä jäi perustamatta. Tuli vuosi 2004 ja silloinen opetusministeri Tuula Haatainen (SDP) aikoi myös perustaa työryhmän, mutta kaksi vuotta taisi olla liian lyhyt aika siihen ja mitään ei kuulunut… Vielä kolmaskin demariministeri oli opetusministerin ”pallilla” (Antti Kalliomäki) jonkin aikaa. No, eihän noin lyhyessä ajassa ”kerkeä” asiaan paneutumaan.

Nyt on uudet tuulet tulossa (toivottavasti?), opetusministerin salkku on vaihtunut sinisen väriseksi. Katsotaan ja kuunnellaan kuinka Sarkomaa pitää lupauksensa.

-AaaPee

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi