Olet tässä:  / Arkisto 2008 / Kauhajoen kouluammuskelu / (2.10.2008) Mikko Paatero – Hyvinvointi luo turvallisuutta, turvallisuus hyvinvointia

(2.10.2008) Mikko Paatero – Hyvinvointi luo turvallisuutta, turvallisuus hyvinvointia

Hyvinvointi luo turvallisuutta – turvallisuus hyvinvointia

Kauhajoen raakojen veritekojen jälkeen on syytä tehdä monia asioita. Nyt selvitetään, mitä on tehty. Tutkinnat ovat vireillä sekä itse tekojen että poliisin luparatkaisujen suhteen. On ryhdyttävä ja on jo ryhdyttykin lukuisiin erilaisiin tarkistuksiin, kuten lain muutosprosesseihin.

Kaikkia näitä tarvitaan. Kenenkään ei kuitenkaan pidä kuvitella, että näin ratkaistaisiin perusongelmat. Valitettavasti on niin, että millään kielloilla ja kontrolleilla ei tulla tulevaisuudessakaan estämään Kauhajoen kaltaisia tapahtumia.

Suurimpana uhkana syrjäytyminen

Eräs asia on kuitenkin kaikkien tulevaisuuskyselyjen ja analysointien kärjessä. Suurin sisäisen turvallisuuden uhka Suomessa on syrjäytymiskehitys. Ei siis järjestäytynyt rikollisuus, ei internet-maailma, ei terrorismi, vaan syrjäytyminen. Se luo pohjaa ja mahdollisuuksia monille ei-toivotuille kehitystrendeille, kuten raa’alle väkivallalle ja ääriryhmittymille.

Jos tämä tunnustetaan, vastatoimien täytyy olla pitkäjänteisiä ja koko yhteiskuntaa ravistelevia ja ennen kaikkea kaikkien yhteisvastuuta vaativia. Poliisin näkökulmasta näkymä on aika lohduton. Me emme yksin pysty tekemään paljoakaan. Kun asiasta tulee poliisiasia, ihminen on usein jo menetetty väärille vaikutteille niin syvästi, ettei muu kuin jokin hyvin järisyttävä henkilökohtainen kokemus voi siihen enää vaikuttaa, eivät yhteiskunnan toimet.

Ongelmiin puututtava nopeasti

Ongelmat olisi nähtävä jo varhaisessa ikävaiheessa. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että negatiiviset tekijät ovat jo geeneissä ja että vain suotuisat ympäristötekijät voivat estää niiden nousemisen pinnalle. Oli niin tai näin, lienee kuitenkin yksiselitteisesti tutkittu, että varhaisessa ikävaiheessa ilmenneet häiriötekijät ja väkivaltainen käyttäytyminen jatkuvat, jos niihin ei puututa.

Vain varhainen havainnointi ja asioihin puuttuminen nopeasti, viimeistään esikoulussa ja alakoulussa, voivat auttaa. Yhteiskunnan hyvinvointirakenteen on kestettävä se, että koulu- ja sosiaaliviranomaisilla ja esimerkiksi kouluterveydenhuollolla on todelliset mahdollisuudet puuttua näihin asioihin ja saattaa ne laajempaan tarkasteluun….

Lue koko blogi http://www.poliisilehti.fi sivuilta

1 kommentti

 • Tuure Toivikko

  / Vastaa

  Ratkaisuehdotus koulusurmiin,väkivaltaan.

  Ehdotan että jokaisessa koulussa aletaan joka aamu aamunavauksella jossa sanotaan opiskelijoille että toista ihmistä vastaan toimiminen, tappaminen ja väkivalta on väärin.

  Joku voisi sanoa että tämähän on itsestäänselvää.

  Havahduin kuitenkin toisenlaiseen todellisuuteen kun aloin miettiä Kauhajoen ja Jokelan tapahtumia. Ampujien internetkommunikaatio sisälsi paljon kehoituksia tappamiseen, ja nykyinen media ja pelit, jne. sisältää paljon väkivaltaa ja tappamista.

  Kaikki tuo on aina vaan mennyt enemmän ja enemmän raaempaan, ja todellisempaan suuntaan, jolloin esimerkiksi saattaa olla että joidenkin yksilöiden suhteen tuo voi aiheuttaa heidän väkivaltaisen käyttäytymistoimintonsa.

  Asian suurin pointti on että mediassa,koulussa,..ylipäänsä missään ei välttämättä kerrota enää lapsille ja nuorille tai nuorille aikuisille että ihmisten ei tulis tehdä pahaa toisille, – että on paha jos tehdään väkivaltaa, ja että se ei ole ihannoitavaa. Missään ei kerrota että se on väärin,ja että sitä ei tule ihannoida.

  Joku Hollywood toiminta- elokuvien ennen usein jopa naurettavana tai ei niin vakavasti otettavana pidetty sankari-ihanne onkin nykyään monien mielestä ihannoitava ja etenkin ruumiillisen väkivallan käyttö joka yhä useimmin esitetään ratkaisuna ja OIKEUTETTUNA, ja todelliseen elämään liityvänä mallina.

  Väkivalta ei ole koskaan oikeutettua.

  Jos tällaisia väkivallanvastaisia näkemyksiä painotettaisiin joka koulussa koko maailmassa joka päivä, voisi olla että ettei meillä edes olisi väkivaltaa.

  (Tutkimus mainitsi että alle kouluikäinen näkee 400 murhaa TV:stä,mutta tuntuu että tuo luku saattaa internetpelien kanssa olla ennemminkin 400 000.)

  Myös henkilökohtaisesti toivoisin evankeliumin sanoman selittämistä kouluissa, koska sen luulisi luovan eettisyyttä. Etenkin Suomessa tuon ei luulisi olevan ongelma; joka aamu Raamatunlause ihmisyyden puolesta voisi auttaa paljon nykyiseen epäeettisyyteen jota on liikkeellä.

  -Tuure Toivikko

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi