Olet tässä:  / Arkisto 2008 / (19.8.2008) Lapset syövät tuplasti enemmän psyykenlääkkeitä kuin vuonna 2000

(19.8.2008) Lapset syövät tuplasti enemmän psyykenlääkkeitä kuin vuonna 2000

[print_link]

Satakunnan Kansa: Lapset syövät tuplasti enemmän psyykenlääkkeitä kuin vuonna 2000

Hoitovaje pakottaa lapset ja nuoret pilleripurkeille, kertoo Satakunnan Kansa. Ympäristö ei kestä aggressiivista lasta.

Tiistain Satakunnan Kansa kertoo laajassa artikkelissaan, että lasten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja muuttuneet rajummiksi. Samalla jonot psykiatrisille osastoille kasvavat. Lehden mukaan alaikäisten syömä lääkemäärä on kaksinkertaistunut vuosituhannen vaihteesta.

– Miksi? Ei siihen osaa kukaan vastata, lääketieteen tohtori Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu toteaa lehdessä.

Parikymmentä vuotta nuorten psykiatriassa työskennellyt Haapasalo-Pesu kertoo, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat muuttuneet. Pitelemätön ja räjähtelevä käytöshäiriöinen lapsi on nykyään yhä tavallisempi näky vastaanotolla. Aggressiivisuus on ongelma, jota ympäristö ei kestä.

Yhä useammin lasten mielenterveyshäiriöitä hoidetaan psyykenlääkkeillä. Koska pitkäjänteiseen hoitoon ei riitä resursseja, lääkkeillä saadaan arjesta siedettävää. Lääkehoidolla on saatu myös nopeita tuloksia.
– Heti jos joku osoittaa pieniä toipumisen merkkejä, on paikka pakko luovuttaa uudelle potilaalle. Hoito loppuu jo ennen kuin se kunnolla ehtii edes alkaa. Jos potilas voitaisiin pitää pidempään osastolla, selvittäisiin vähemmällä lääkityksellä, Haapasalo-Pesu toteaa.

Satakunnan Kansan mukaan lasten lääkitsemisen tekee ongelmalliseksi se, ettei suurinta osaa psyykenlääkkeistä ole tutkittu lapsilla. Useimmiten resepti määrätään 10-14-vuotiaalle käytöshäiriöiselle pojalle tai 15-18-vuotiaalle masentuneelle tytölle.

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )

Yhteystiedot

PERUSOPETUS.fi

Perus- ja erityisopetuksen tietopankki

Ylläpito ja yhteydenotot: Ari-Pekka Harju
puh: +358 50 5235 671
email: info(at)perusopetus.fi