Olet tässä:  / Muuta matskua / Eduskunnassa tapahtuu! / Kirjallinen kysymys 340/2008 vp

Kirjallinen kysymys 340/2008 vp

Perusopetuksen laadun kehittäminen ja homekoulujen korjaaminen

Eduskunnan puhemiehelle

Kunnat ovat talousvaikeuksissaan joutuneet usein kiristämään opetustoimen kehyksiä, ja juustohöyläyksiä on tehty kaikessa mahdollisessa. Ylisuurten oppilasryhmien lisäksi tukiopetuksen määrää ei ole saatu vastaamaan tarvetta. Erityisopetusta tarvitsevien lasten määrä kasvaa joka vuosi.

Tämän lisäksi koulurakennukset homehtuvat ja lapset ja opettajat oireilevat. Suomessa on 6 000 koulurakennusta, ja niissä työskentelee päivittäin 750 000 lasta ja 100 000 aikuista. On arvioitu, että puolessa rakennuksista on vakavia vesivaurioita.

Hallitus lupasi hallitusohjelmassaan kehittää koulutuksen laatua ja käyttää tähän ikäluokkien pienentymisestä vapautuvat voimavarat. Ryhmäkokojen pienentäminen on mainittu hallitusohjelmassa tähän yhtenä keinona.

Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2007-2012 hallitus lupasi tukea perusopetuksen kehittämistä hallituskauden aikana 80 miljoonan euron lisäpanostuksella. Opetuksen ryhmäkokojen pienentäminen ja tuki- ja erityisopetuksen vahvistaminen asetettiin tässäkin suunnitelmassa tavoitteiksi.

Kuitenkin perusopetusta koskevien lupausten toteutumista tullaan selvittämään vasta hallitusohjelman puolivälitarkistuksessa koulutuksen laatua mittaavalla indikaattorilla. Opetusministeriössä ei ole vireillä mitään varsinaisia lainsäädäntöhankkeita, vaan siellä on toistaiseksi vain kartoitettu kouluryhmien kokoa ja henkilökunnan määrää.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimenpiteisiin hallitus on ryhtynyt perusopetuksen laadun parantamiseksi, opetusryhmien pienentämiseksi ja koulurakennusten homevaurioiden korjaamiseksi?

Helsingissä 23 päivänä huhtikuuta 2008

Pauliina Viitamies /sd

Lue tästä koko asiakirja

KIRJOITA KOMMENTTI:

Sinun email osoite ei tule näkyville, vaikka se on pakko laittaa. Pakollinen kenttä tulee täytää ( * )